Fondant czekoladowy ze świeżymi owocami
Jeśli chcesz wydać deser dla dużej liczby gości, masę przygotuj wcześniej, przelej do foremek i zamroź. Nie rozmrażaj przed włożeniem do pieca, ale pamiętaj aby wydłużyć odpowiednio pieczenie o 3 minuty. Idealnie przyrządzony fondant powinien być w środku jeszcze płynny.

Składniki
Fondant czekoladowy ze świeżymi owocami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Fondant
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg
/g
240.0 g
0%
Kakao
/g
20.0 g
0%
Czekolada gorzka
/g
200.0 g
0%
Żółtka
/cu
4.0 cu
0%
Jaja
/cu
4.0 cu
0%
Cukier
/g
200.0 g
0%
Mąka pszenna
/g
200.0 g
0%
Podanie
Maliny
/g
150.0 g
0%
Truskawki
/g
150.0 g
0%
Borówki
/g
150.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Fondant
-
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 240.0 g
-
Kakao 20.0 g
-
Czekolada gorzka 200.0 g
-
Żółtka 4.0 cu
-
Jaja 4.0 cu
-
Cukier 200.0 g
-
Mąka pszenna 200.0 g
Podanie
-
Maliny 150.0 g
-
Truskawki 150.0 g
-
Borówki 150.0 g
-
Fondant
- Foremki wysmaruj Ramą i obsyp kakao, nadmiar kakao wysyp.
- Rozdrobnioną czekoladę i Ramę przełóż do miski, a następnie roztop w kąpieli wodnej.
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Żółtka i jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
- Cały czas mieszając, dodawaj płynną czekoladę z masłem - do uzyskania jednolitej masy.
- Do przygotowanych foremek wlej masę czekoladową i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 180⁰C na 10 minut.
- Po wyjęciu z pieca odstaw na około 2 minuty.
- Następnie wyjmij z foremek.
-
Podanie
- Serwuj na ciepło z dodatkiem świeżych owoców.