+

Solanka

  • Dorsz filet 1.2 kg
  • Woda 1.2 l
  • Sól 120 g
  • Cukier 60 g

Panierka mokra

Panierka sucha

  • Mąka pszenna 100 g
  • Skrobia kukurydziana 150 g

Smażenie

  • Olej rzepakowy(do smażenia ryb)
  • Ocet szampański do skropienia
  • Tłuszcz do smażenia frytek
  • Ziemniaki 1.2 kg

Majonez

  • Żółtka 3 cu
  • Olej 350 ml
  • Musztarda 15 g

Sos tatarski

  • Kurkimarynowane 70 g
  • Korniszony 70 g
  • Cebula 100 g
  • Pietruszka zielona 20 g
  • Szczypiorek 20 g
  • Miód 20 g
  • Sól, pieprz do smaku
  1. Solanka

    • Przygotuj solankę z wody, soli i cukru.
    • Dorsza włóż do solanki na 10 minut, odsącz, opłucz i osusz.
  2. Panierka mokra

    • Przygotuj panierkę mokrą, miksując wszystkie składniki za pomocą blendera.
  3. Panierka sucha

    • W osobnym naczyniu wymieszaj składniki panierki suchej.

  4. Smażenie

    • Porcję ryby obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w cieście i przełóż ponownie do panierki suchej, a jej nadmiar otrzep.
    • Usmaż w głębokim tłuszczu w temperaturze 170°C na złoty kolor.
    • Obrane ziemniaki pokrój w słupki. Blanszuj w osolonym wrzątku przez trzy minuty, a następnie przełóż do wody z lodem, odcedź i osusz. Usmaż na złoty kolor.
  5. Majonez

    • Z żółtek, oleju i odrobiny musztardy przygotuj majonez.

  6. Sos tatarski

    • Pozostałe składniki sosu tatarskiego pokrój w drobną kostkę, szczypiorek i koperek posiekaj, a następnie połącz z majonezem i dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.