Filet z kurczaka z patelni duszony z cytryną na polencie z pieczonymi pomidorami
W wersji wiosennej podawaj z zblanszowanymi szparagami.

Składniki
Filet z kurczaka z patelni duszony z cytryną na polencie z pieczonymi pomidorami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka
/kg
1.6 kg
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
150.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
400.0 ml
0%
Polenta
Kaszka kukurydziana
/g
375.0 g
0%
Woda
/l
1.3 l
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
400.0 ml
0%
Knorr Professional Primerba z pieczonej cebuli 0,34 kg
/g
50.0 g
0%

Sos
Kapary
/g
220.0 g
0%
Pieprz zielony
/g
130.0 g
0%
Cytryna
/g
200.0 g
0%
Szałwia świeża
/g
40.0 g
0%
Pomidorki koktajlowe
/kg
1.3 kg
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Filet z kurczaka
-
Filet z kurczaka 1.6 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 400.0 ml
Polenta
-
Kaszka kukurydziana 375.0 g
-
Woda 1.3 l
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 400.0 ml
Sos
-
Kapary 220.0 g
-
Pieprz zielony 130.0 g
-
Cytryna 200.0 g
-
Szałwia świeża 40.0 g
-
Pomidorki koktajlowe 1.3 kg
-
Filet z kurczaka
- Oczyszczony, wyporcjowany filet z kurczaka dopraw Esencją bulionu drobiowego. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Następnie filety usmaż na Ramie Culinesse na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu pozostaw tłuszcz do przygotowania sosu.
-
Polenta
- Wodę zagotuj z Ramą 15% dodaj Primerbę z pieczonej cebuli, stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
- Gotuj przez 3 minuty.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.
-
Sos
- Na Ramie Culinesse pozostałej od smażenia kurczaka, zasmaż kapary, zielony pieprz, szałwię i cytrynę, dodaj pomidorki.
-
Podanie
- Na talerzu wyporcjuj kremową polentę, ułóż filet z kurczaka.
- Polej powstałym sosem, podawaj z pomidorkami koktajlowymi i warzywami.