Filet z kurczaka z patelni duszony z cytryną na polencie z pieczonymi pomidorami
W wersji wiosennej podawaj z zblanszowanymi szparagami.

Składniki
Filet z kurczaka
-
Filet z kurczaka 1.6 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 400 ml
Polenta
-
Kaszka kukurydziana 375 g
-
Woda 1.3 l
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 400 ml
Sos
-
Kapary 220 g
-
Pieprz zielony 130 g
-
Cytryna 200 g
-
Szałwia świeża 40 g
-
Pomidorki koktajlowe 1.3 kg
-
Filet z kurczaka
- Oczyszczony, wyporcjowany filet z kurczaka dopraw Esencją bulionu drobiowego. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Następnie filety usmaż na Ramie Culinesse na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu pozostaw tłuszcz do przygotowania sosu.
-
Polenta
- Wodę zagotuj z Ramą 15% dodaj Primerbę z pieczonej cebuli, stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
- Gotuj przez 3 minuty.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.
-
Sos
- Na Ramie Culinesse pozostałej od smażenia kurczaka, zasmaż kapary, zielony pieprz, szałwię i cytrynę, dodaj pomidorki.
-
Podanie
- Na talerzu wyporcjuj kremową polentę, ułóż filet z kurczaka.
- Polej powstałym sosem, podawaj z pomidorkami koktajlowymi i warzywami.