Filet z kurczaka w panko z jabłkowym chutneyem z żółtym curry
Idealna alternatywa dla klasycznych nuggetsów z kurczaka z sosem czosnkowym. Słodko-kwaśny chutney podkreśla smak drobiu.

Składniki
Kurczak
-
Filet z kurczaka 1.2 kg
-
Woda gazowana 500 ml
-
Jaja 1 cu
-
Mąka 350 g
-
Skrobia kukurydziana 100 g
-
Proszek do pieczenia 5 g
-
Chili w proszku 2 g
-
Sól
-
Panko 250 g
-
Rama Combi Profi 3,7 l 150 ml
Chutney
-
Cukier 100 g
-
Ocet 150 ml
-
Imbir 50 g
-
Jabłka (obrane) 500 g
-
Limonka 1 cu
Podanie
-
Kolendra listki do dekoracji
-
Kurczak
- Filety pokrój na duże kawałki i dopraw Delikatem.
- Wodę gazowaną połącz z jajami, mąką, skrobią, proszkiem do pieczenia, chili i dopraw do smaku solą.
- Kawałki kurczaka włóż do panierki, a następnie obtocz w panko.
- Na blachę G/N ułóż opanierowane kawałki mięsa, spryskaj Ramą Combi, przewróć na drugą stronę i ponownie spryskaj Ramą.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 190⁰C i upiecz.
-
Chutney
•W garnku zagotuj ocet z cukrem i imbirem pokrojonym w bardzo drobną kostkę. Gotuj do odparowania połowy płynu. Następnie dodaj jabłka pokrojone w kostkę (1 cm x 1 cm) , pastę curry, sok i skórkę startą z limonki. •Chutney gotuj powoli do uzyskania konsystencji dżemu i odstaw do wystygnięcia. -
Podanie
- Usmażonego kurczaka podawaj z chutneyem.