Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i grillowaną papryką z szafranowym risotto
Ricotta w farszu idealnie zastąpi śmietanę, lekko zagęści farsz oraz nada mu delikatną i kremową nutę smakową.

Składniki
Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i grillowaną papryką z szafranowym risotto
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak
Pierś z kurczaka
/kg
1.3 kg
0%
Knorr Professional Marynata do drobiu 0,7 kg
/g
15.0 g
0%

Farsz
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
0.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
30.0 g
0%
Czosnek, posiekany
/g
5.0 g
0%
Szpinak w liściach rozmrożony
/g
120.0 g
0%
Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Ser Ricotta
/g
100.0 g
0%
Peperoni Grigliati (papryka grillowana) Knorr 0,75kg
/g
150.0 g
0%

Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
0.0 ml
0%
Szafranowe risotto
Oliwa z oliwek
/ml
0.0 ml
0%
Szalotka
/g
60.0 g
0%
Czosnek
/g
10.0 g
0%
Ryż arborio
/g
400.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
50.0 ml
0%
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg
/g
0.0 g
0%

Woda
/l
1.0 l
0%
Oliwa pietruszkowa
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Natka pietruszki
/g
25.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak
-
Pierś z kurczaka 1.3 kg
Farsz
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
Cebula, kostka 30.0 g
-
Czosnek, posiekany 5.0 g
-
Szpinak w liściach rozmrożony 120.0 g
-
Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
-
Ser Ricotta 100.0 g
-
Rama Combi Profi 3,7 l
Szafranowe risotto
-
Oliwa z oliwek
-
Szalotka 60.0 g
-
Czosnek 10.0 g
-
Ryż arborio 400.0 g
-
Wino białe wytrawne 50.0 ml
-
Woda 1.0 l
Oliwa pietruszkowa
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
-
Natka pietruszki 25.0 g
-
Kurczak
- Piersi z kurczaka natnij, najlepiej w górnej części, przypraw Marynatą do drobiu.
-
Farsz
- Na Ramie Culinesse podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty, pokrojony szpinak, dopraw solą i pieprzem.
- Zimne podsmażone składniki wymieszaj z ricottą i pokrojoną w kostkę grillowaną papryką.
- Przygotowany farsz umieść w piersi kurczaka.
- Piecz w piecu konwekcyjnym nagrzanym do temperatury około 170°C przez około 12 minut używając Ramy Combi.
-
Szafranowe risotto
- Pokrój szalotkę a kostkę, a czosnek w plasterki.
- Na oliwie z oliwek delikatnie zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i zasmaż na małym ogniu, tak by ryż zrobił się przeźroczysty. Podlej winem.
- Rosół z kury połącz z wodą i pastą szafranową (do smaku), zagotuj. Dodaj do ryżu.
- Całość przykryj pokrywką i wstaw do pieca na 18 minut w temperaturze 185⁰C.
-
Oliwa pietruszkowa
- Oliwę podgrzej do temperatury 40⁰C, dodaj pietruszkę łącznie z łodygami, zmiksuj i przecedź przez drobne sito.
-
Podanie
- Upieczoną pierś przetnij tak, by nadzienie było widoczne.
- Kurczaka podawaj z przygotowanym risotto, oliwą pietruszkową i kolorowymi pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.