+

Kurczak

Farsz

  • Cebula, kostka 30 g
  • Czosnek, posiekany 5 g
  • Szpinak w liściach rozmrożony 120 g
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Ser Ricotta 100 g

Szafranowe risotto

  • Oliwa z oliwek
  • Szalotka 60 g
  • Czosnek 10 g
  • Ryż arborio 400 g
  • Wino białe wytrawne 50 ml
  • Woda 1 l

Oliwa pietruszkowa

  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Natka pietruszki 25 g
  1. Kurczak

    • Piersi z kurczaka natnij, najlepiej w górnej części, przypraw Marynatą do drobiu.
  2. Farsz

    • Na Ramie Culinesse podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj odciśnięty, pokrojony szpinak, dopraw solą i pieprzem.
    • Zimne podsmażone składniki wymieszaj z ricottą i pokrojoną w kostkę grillowaną papryką.
    • Przygotowany farsz umieść w piersi kurczaka.
    • Piecz w piecu konwekcyjnym nagrzanym do temperatury około 170°C przez około 12 minut używając Ramy Combi.
  3. Szafranowe risotto

    • Pokrój szalotkę a kostkę, a czosnek w plasterki.
    • Na oliwie z oliwek delikatnie zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i zasmaż na małym ogniu, tak by ryż zrobił się przeźroczysty. Podlej winem.
    • Rosół z kury połącz z wodą i pastą szafranową (do smaku), zagotuj. Dodaj do ryżu.
    • Całość przykryj pokrywką i wstaw do pieca na 18 minut w temperaturze 185⁰C.
  4. Oliwa pietruszkowa

    • Oliwę podgrzej do temperatury 40⁰C, dodaj pietruszkę łącznie z łodygami, zmiksuj i przecedź przez drobne sito.
  5. Podanie

    • Upieczoną pierś przetnij tak, by nadzienie było widoczne.
    • Kurczaka podawaj z przygotowanym risotto, oliwą pietruszkową i kolorowymi pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.