Filet z kaczki confit, puree z czerwonej kapusty, kluska z twarogu i ziemniaków
Po dodaniu masła nie zagotowuj sosu ponownie ponieważ stracisz na smaku i wyglądzie

Składniki
Filet z kaczki confit, puree z czerwonej kapusty, kluska z twarogu i ziemniaków
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Filety z kaczki:
Filet z kaczki
/g
1800.0 g
0%
Pomarańcze
/cu
1.0 cu
0%
Kora cynamonowa
/cm
4.0 cm
0%
Anyż gwiazdki
/cu
2.0 cu
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
2000.0 ml
0%
Sos:
Woda
/ml
800.0 ml
0%
Pomarańcze
/cu
2.0 cu
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Ocet jabłkowy
/ml
20.0 ml
0%
Cydr
/ml
200.0 ml
0%
Chili Mielone Do Smaku
/
0.0
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
masło surowe
/g
50.0 g
0%
Puree z kapusty:
Kapusta czerwona, poszatkowana
/g
1300.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
30.0 ml
0%
Cebula ( posiekana)
/g
100.0 g
0%
Goździki rozgniecione w moździeżu
/cu
2.0 cu
0%
Kora cynamonowa
/cm
2.0 cm
0%
Ocet spirytusowy
/ml
10.0 ml
0%
Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Kluska z ziemniaków i twarogu:
Ugotowane ziemniaki (przepuszczone przez praskę)
/g
1200.0 g
0%
Twaróg biały chudy zwykły
/g
300.0 g
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Filety z kaczki:
-
Filet z kaczki 1800.0 g
-
Pomarańcze 1.0 cu
-
Kora cynamonowa 4.0 cm
-
Anyż gwiazdki 2.0 cu
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 2000.0 ml
Sos:
-
Woda 800.0 ml
-
Pomarańcze 2.0 cu
-
Cukier 40.0 g
-
Ocet jabłkowy 20.0 ml
-
Cydr 200.0 ml
-
Chili Mielone Do Smaku
-
Sól Do Smaku
-
Pieprz Czarny Do Smaku
-
masło surowe 50.0 g
Puree z kapusty:
-
Kapusta czerwona, poszatkowana 1300.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Cebula ( posiekana) 100.0 g
-
Goździki rozgniecione w moździeżu 2.0 cu
-
Kora cynamonowa 2.0 cm
-
Ocet spirytusowy 10.0 ml
-
Cukier Do Smaku
-
Masło 50.0 g
Kluska z ziemniaków i twarogu:
-
Ugotowane ziemniaki (przepuszczone przez praskę) 1200.0 g
-
Twaróg biały chudy zwykły 300.0 g
-
Jaja 2.0 cu
-
Pieprz Biały Do Smaku
-
Filety z kaczki:
- Filety mocno schłodź i ponacinaj skórę tworząc kratkę, wysmaż od strony skóry.
- Pomarańcze pokrój w dowolne kawałki, cynamon i anyż pokrusz, całość dodaj do filetów i wymieszaj, odstaw na minimum 12 godzin (do marynowania nie dodawaj soli ponieważ Rama Culiness jest lekko słona).
- Ramę Cremefine rozgrzej do temperatury 90⁰C, przelej do wysokiej blachy G/N, włóż filety z dodatkami od marynowania i przykryj.
- Następnie wstaw do pieca na pieczenie o temp. 90⁰C i confituj do miękkości (około 3 godziny).
-
Sos:
- W gorącej wodzie wymieszaj sos Demi glace, gotuj do odparowania połowy płynu.
- Z pomarańczy obieraczką cienko obkrój skórkę i pokrój w długie paski julienne, kilka minut gotuj w wodzie i odcedź.
- Sok z pomarańczy dokładnie wyciśnij i przecedź.
- Cukier skrop wodą i przygotuj ciemno-złoty karmel, wlej sok z pomarańczy, ocet i cydr, redukuj do połowy.
- Następnie połącz z zredukowanym demi glace, całość krótko gotuj, jeżeli sos będzie za rzadki zagęść odrobiną ciemnej zasmażki.
- Na koniec dodaj surowe masło i wymieszaj, dopraw do smaku.
-
Puree z kapusty:
- Cebulę zeszklij na Ramie Culinesse, dodaj sparzoną kapustę i przyprawy, gotuj do miękkości.
- Gdy kapusta będzie prawie miękka dodaj ocet, zagotuj i dopraw.
- Zmiksuj w termomiksie na puree, na koniec miksowania dodaj surowe masło.
-
Kluska z ziemniaków i twarogu:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami dopraw do smaku.
- Formuj łyżką kluski układając na natłuszczonym pergaminie, wstaw do nagrzanego pieca temperatura 200⁰C do zrumienienia.