Filet z indyka z karczochami i suszonymi pomidorami podany z pikantnym sosem pomidorowym
Danie to nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej. Kompozycja z zapieczonych warzyw, kuskusu oraz mocnego sosu pomidorowego z dodatkiem aromatycznych przypraw, pozytywnie zaskoczy gości.

Składniki
Filet z indyka z karczochami i suszonymi pomidorami podany z pikantnym sosem pomidorowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Indyk w solance
Woda
/l
2.0 l
0%
Sól
/g
80.0 g
0%
Pierś indyka
/kg
1.1 kg
0%
Nadzienie do rolady
Filet z kurczaka(drobno zmielony)
/g
300.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
200.0 ml
0%
Sól
/g
2.0 g
0%
Karczochy konserwowe
/g
140.0 g
0%
Pomodori Secchi (pomidory suszone) Knorr Professional 0,75kg
/g
80.0 g
0%
-knorr-professional-0,75kg/suszone pomidory 450 x450.png)
Ser Parmezan
/g
50.0 g
0%
Pietruszka zielona
/g
20.0 g
0%
Sos
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
40.0 ml
0%
Cebula ( posiekana)(drobna kostka)
/g
80.0 g
0%
Czosnek(drobna kostka)
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Woda
/l
0.5 l
0%
Knorr Sos do spaghetti Napoli 0,9 kg
/g
75.0 g
0%

Curry w proszku
/g
2.0 g
0%
Kumin
/g
1.0 g
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Warzywa
Marchew
/g
700.0 g
0%
Dynia
/g
700.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
0.0 ml
0%
Sól
/g
3.0 g
0%
Kuskus
Kuskus
/g
700.0 g
0%
Rosół z kury Knorr Professional 1 kg
/g
20.0 g
0%

Woda
/l
1.0 l
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Indyk w solance
-
Woda 2.0 l
-
Sól 80.0 g
-
Pierś indyka 1.1 kg
Nadzienie do rolady
-
Filet z kurczaka(drobno zmielony) 300.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 200.0 ml
-
Sól 2.0 g
-
Karczochy konserwowe 140.0 g
-
Ser Parmezan 50.0 g
-
Pietruszka zielona 20.0 g
Sos
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 40.0 ml
-
Cebula ( posiekana)(drobna kostka) 80.0 g
-
Czosnek(drobna kostka) 3.0 ząbki
-
Woda 0.5 l
-
Curry w proszku 2.0 g
-
Kumin 1.0 g
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Warzywa
-
Marchew 700.0 g
-
Dynia 700.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
Sól 3.0 g
Kuskus
-
Kuskus 700.0 g
-
Woda 1.0 l
-
Indyk w solance
- Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej przygotowane mięso z indyka.
- Odstaw do chłodni na 12 godzin.
-
Nadzienie do rolady
- Kurczaka zmiksuj z dodatkiem Ramy 31% i soli.
- Karczochy pokrój w ćwiartki, a pomidory na połówki.
- Indyka wyjmij z solanki i opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem i rozkrój na prostokąt. Rozbij przez folię spożywczą.
- Na połowie rozbitego mięsa z indyka rozłóż zmiksowanego kurczaka, ćwiartki karczochów, pomidory suszone i parmezan.
- Całość zwiń w roladkę i posyp posiekaną natką pietruszki, przełóż na folię aluminiową i ciasno zawiń.
- Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 85⁰C (tryb pieczenia z parowaniem z sondą na 68⁰C).
- Po wyjęciu z pieca odwiń z folii i pokrój w plastry o szerokości 2 cm.
-
Sos
- Na Ramie Culinesse zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj wodę i pozostałe składniki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilę.
-
Warzywa
- Marchew i dynię pokrój w dużą kostkę. Każde warzywo osobno wymieszaj z częścią Ramy Culinesse.
- Zapiekaj w piecu do miękkości – al dente.
-
Kuskus
- Wodę zagotuj, dodaj Rosół z kury i wymieszaj. Zalej kuskus, przykryj i odstaw na 20 minut.
-
Podanie
- Na G/N rozłóż kuskus naprzemiennie z pieczoną dynią i marchewką. Na wierzchu rozłóż gorące plastry rolady z indyka.
- Z góry delikatnie polej sosem.