+

Mięso z warzywami:

  • Pręga wołowa oczyszczona 2.2 kg
  • Cebula 100 g
  • Primerba rozmarynowa Knorr 15 g
  • Marchew 100 g
  • Pietruszka, korzeń 50 g
  • Seler 50 g
  • Masło 50 g
  • Czosnek 5 ząbków
  • Śliwki wędzone 30 g
  • Woda 2 l
  • Czerwone wino wytrawne 200 ml
  • Pieprz do smaku
  • Ziele angielskie 6 szt
  • Liść laurowy 4 szt

Dodatki:

  • Ziemniaki 1500 g
  • Szparagi białe 400 g
  • Szparagi zielone 400 g
  1. Mięso z warzywami:

    • Pręgę pokrój na 100 g kawałki, natrzyj Marynatą i Primerbą, odstaw na minimum 5 godzin.
    • Następnie obsmaż, włóż do wysokiej blachy G/N.
    • Warzywa pokrój na średnie kawałki i zasmaż na patelni od obsmażania mięsa, zdeglasuj winem i przełóż do obsmażonego mięsa.
    • W gorącej wodzie wymieszaj Redukcje i Esencje wołową, zalej mięso.
    • Następnie do mięsa dodaj śliwki, czosnek i zioła, przykryj i włóż do pieca, duś pod przykryciem do miękkości w temperaturze 130 – 140ᴼC.
    • Gdy mięso będzie miękkie wyjmij z sosu.
    • Sos przecedź i redukuj do uzyskania właściwej konsystencji.
    • Na koniec dodaj surowe masło, mieszaj do rozpuszczenia i dopraw pieprzem.
  2. Dodatki:

    • Ziemniaki obierz i wytnij z nich walce, confituj w Ramie Culinesse do miękkości.
    • Szparagi ugotuj.