Dorsz z boczkową kruszonką
Kruszonkę możesz wzbogacić pietruszką, koperkiem, tymiankiem, kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami.

Składniki
Dorsz
-
Dorsz filet (oczyszczony) 1.6 kg
Solanka
-
Woda 1 l
-
Sól 70 g
-
Dorsz filet (oczyszczony)
Boczkowa kruszonka
-
Panko (azjatycka bułka tarta) 100 g
-
Masło 180 g
Podanie
-
Kiełki groszku do dekoracji
-
Tymianek świeży do dekoracji
Przygotowanie
-
Dorsz
- Dorsza podziel na 10 równych części.
-
Solanka
- W wodzie rozpuść sól i cukier. Porcje ryby włóż do solanki na 8 minut, po tym czasie dorsza osusz na perforowanym g/n, a później na papierowych ręcznikach.
-
Boczkowa kruszonka
- Panko połącz z Aroma Mixem i rozpuszczonym masłem.
-
Pieczenie
- Dorsza przełóż na pergamin wysmarowany tłuszczem. Wierzch ryby również przesmaruj masłem, tak by kruszonka przylepiła się do ryby.
- Posyp boczkową kruszonką i piecz przez 8 - 10 minut w temperaturze 130⁰C. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ryby.
-
Podanie
- Dorsza serwuj na ciepłej Ratatouille Knorr. Rybę dodatkowo udekoruj kiełkami groszku i gałązką świeżego tymianku.