Menu
+

Solanka do ryb

  • Dorsz filet 1.5 kg
  • Woda 2 l
  • Sól 0.1 kg

Smażenie

Sos

  • Woda 0.4 l
  • Masło 50 g
  • Czosnek 2.11 ząbki
  • Por 0.1 kg
  • Wino białe wytrawne 0.1 l
  • Sok z cytryny świeży
  • Sól
  1. Solanka do ryb

    • Dorsza pokrój na 10 kawałków.
    • Wodę wymieszaj z solą, dodaj pokrojonego dorsza i odstaw na godzinę.
    • Następnie wyjmij rybę z solanki, wypłucz i osusz.
  2. Smażenie

    • Ramą Combi cienko spryskaj na G/N, ułóż kawałki dorsza i z góry również cienko go spryskaj.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 190⁰C na około 6 minut.
  3. Sos

    • W gorącej wodzie wymieszaj Sos biały i zagotuj, odstaw i przykryj.
    • Na maśle zeszklij czosnek z porem pokrojonym metodą julienne, dodaj wino i krótko redukuj.
    • Dodaj Esencję bulionu rybnego, pozostałe składniki i ugotowany wcześniej sos biały.
    • Całość zagotuj i dopraw do smaku.