Dorsz w bekonie podany na caponacie
Śródziemnomorski sposób na dorsza.

Składniki
Dorsz w bekonie podany na caponacie
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł1.25
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Solanka
Polędwica z dorsza bez skóry
/g
1300.0 g
0%
Woda
/ml
2000.0 ml
0%
Sól
/g
200.0 g
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Dorsz
Natka pietruszki
/pęczek
10.0 pęczek
0%
Koperek świeży
/pęczek
10.0 pęczek
0%
Boczek wędzony, plastry
/cu
10.0 cu
0%
Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
40.0 ml
0%
Caponata
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Papryka czerwona
/g
300.0 g
0%
Seler naciowy
/g
300.0 g
0%
Bakłażan
/g
300.0 g
0%
Sól morska
/g
20.0 g
0%
Cukinia
/g
200.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Knorr Tomato Pronto Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli 2 kg
/g
400.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Knorr Professional Primerba czosnkowa 0,34 kg
/g
10.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Oliwki czarne
/g
100.0 g
0%
Kapary
/g
50.0 g
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Solanka
-
Polędwica z dorsza bez skóry 1300.0 g
-
Woda 2000.0 ml
-
Sól 200.0 g
-
Cukier 100.0 g
Dorsz
-
Natka pietruszki 10.0 pęczek
-
Koperek świeży 10.0 pęczek
-
Boczek wędzony, plastry 10.0 cu
-
Rama Combi Profi 3,7 l 40.0 ml
Caponata
-
Oliwa 50.0 ml
-
Papryka czerwona 300.0 g
-
Seler naciowy 300.0 g
-
Bakłażan 300.0 g
-
Sól morska 20.0 g
-
Cukinia 200.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Oliwki czarne 100.0 g
-
Kapary 50.0 g
-
Sól, Pieprz Do Smaku
-
Solanka
- Przygotuj solankę z wody, soli i cukru. Dorsza pokrój na porcje i włóż do solanki na 10 minut, odsącz, opłucz i osusz.
-
Dorsz
- Na każdą porcje połóż po gałązce natki i koperku, owiń plastrem bekonu.
- Blachę G/N cienko spryskaj Ramą Combi Profi, ułóż porcje dorsza a następnie spryskaj na wierzchu Ramą Combi Profi, wstaw do pieca na 170⁰C na około 8 minut.
-
Caponata
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, bakłażana wymieszaj z solą morską i odstaw, a następnie wypłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
- W szerokim rondlu na oliwie kolejno zasmażaj warzywa zaczynając od najtwardszych.
- Następnie dodaj wino, Tomato Pronto i liść laurowy, chwilę duś.
- Dodaj pozostałe składniki, zagotuj i dopraw do smaku.
-
Podanie
- Na porcelanową G/N wyłóż caponatę, na niej porcję zapieczonego dorsza.