Dorsz marynowany w słodkim imbirze i francuskich szalotkach
Danie zainspirowane kuchnią Fusion Australii, doskonałe jako przystawka à la carte lub zimne danie bankietowe.

Składniki
Mini sałatka
-
Olej z orzechów włoskich 100.0 ml
-
Szalotka 60.0 g
-
Imbir 60.0 g
-
Czosnek 20.0 g
-
Kiełki ziół mix 30.0 g
Dorsz
-
Polędwica z dorsza bez skóry 700.0 g
-
Ocet ryżowy 50.0 ml
-
Sos sojowy 50.0 ml
-
Syrop cukrowy 30.0 g
-
Dashi 30.0 g
-
Imbir marynowany 40.0 g
-
Limonka 1.0 cu
-
Wasabi 50.0 g
Buraczkowy kawior z tapioki
-
Koncentrat buraczany 100.0 ml
-
Woda 100.0 ml
-
Tapioka 40.0 g
-
Sól, cukier do smaku
Podanie
-
Kiełki czosnku
-
Kiełki selera
-
Mini sałatka
- Szalotkę pokrój w kostkę, imbir i czosnek w cienkie plasterki.
- Składniki sałatki delikatnie wymieszaj.
- Przed serwowaniem dorsza, sałatkę lekko podgrzej.
-
Dorsz
- Dorsza pokrój wzdłuż w długie cienkie plastry.
- Pozostałe składniki wymieszaj i włóż do nich plastry dorsza.
- Odstaw na około pół godziny.
-
Buraczkowy kawior z tapioki
- Tapiokę ugotuj w wodzie z koncentratem buraczanym i odrobiną soli i cukru.
-
Podanie
- Plastry zamarynowanego dorsza zawiń w dowolny kształt.
- Na talerzu rozłóż składniki sałatki, zwinięte kawałki dorsza oraz pozostałe składniki.