Czeska zupa „Kulajda“

Składniki
Czeska zupa „Kulajda“
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł119.53
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Zupa
Rosół wołowy Knorr Professional 1 kg
/g
60.0 g
0%

Woda
/l
2.5 l
0%
Grzyby suszone
/g
50.0 g
0%
Mąka pszenna
/g
50.0 g
0%
Liść, Laurowy, Sól, Kminek Do Smaku
/
0.0
0%
Ziemniaki (ugotowane, obrane)
/g
300.0 g
0%
Ocet
/ml
70.0 ml
0%
Cukier do smaku
/g
0.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Kwaśna śmietana
/g
140.0 g
0%
Jaja
/szt.
10.0 szt.
0%
Podanie
Swieże Zioła (Koperek, Lubczyk, Szczypiorek, Pietruszka, Estragon) do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Zupa
-
Woda 2.5 l
-
Grzyby suszone 50.0 g
-
Mąka pszenna 50.0 g
-
Liść, Laurowy, Sól, Kminek Do Smaku
-
Ziemniaki (ugotowane, obrane) 300.0 g
-
Ocet 70.0 ml
-
Cukier do smaku
-
Masło 50.0 g
-
Kwaśna śmietana 140.0 g
-
Jaja 10.0 szt.
Podanie
-
Swieże Zioła (Koperek, Lubczyk, Szczypiorek, Pietruszka, Estragon) do Dekoracji
-
Zupa
- Bulion wołowy rozprowadź w gorącej wodzie, zagotuj.
- Następnie dodaj namoczone grzyby, gotuj do miękkości. Zmasła i mąki przygotuj zasmażkę.
- Do przygotowanego wywaru grzybowego dodaj zasmażkę, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj liście laurowe, kminek, sól i gotuj przez około 20 minut.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki, zabiel kwaśną śmietaną, zagotuj.
- Na koniec dodaj ocet i trochę cukru, jeśli jest to konieczne.
- Przygotuj jajka w koszulkach w dużej ilości wody z odrobiną octu.
-
Podanie
- Zupę przelej do bulionówek, do każdej włóż jajko w koszulce.
- Bezpośrednio przed podaniem posyp zupę posiekanymi ziołami.