+

Zupa

  • Woda 2.5 l
  • Grzyby suszone 50 g
  • Mąka pszenna 70 g
  • Liść, laurowy, sól, kminek Do smaku
  • Ziemniaki (ugotowane, obrane) 300 g
  • Ocet 70 ml
  • Cukier do smaku
  • Jajka, duże (klasa A) 10 cu

Podanie

  • Świeże zioła (koperek, lubczyk, szczypiorek, pietruszka, estragon) Do dekoracji
  1. Zupa

    • Bulion wołowy rozprowadź w gorącej wodzie, zagotuj.
    • Następnie dodaj namoczone grzyby, gotuj do miękkości. Z Ramy Culinesse i mąki przygotuj zasmażkę.
    • Do przygotowanego wywaru grzybowego dodaj zasmażkę, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.
    • Dodaj liście laurowe, kminek, sól i gotuj przez około 20 minut.
    • Następnie dodaj pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki, zabiel Ramą 24%, zagotuj.
    • Na koniec dodaj ocet i trochę cukru, jeśli jest to konieczne.
    • Przygotuj jajka w koszulkach w dużej ilości wody z odrobiną octu.
  2. Podanie

    • Zupę przelej do bulionówek, do każdej włóż jajko w koszulce.
    • Bezpośrednio przed podaniem posyp zupę posiekanymi ziołami.