Czerwone curry z wołowiną
Do tego dania nie musisz używać najdroższych części wołowiny. Doskonale sprawdzi się np. wołowina zrazowa, wcześniej pokrojona i lekko obgotowana.

Składniki
Wykonanie
-
Olej 60 ml
-
Woda 1300 ml
-
Cukier 60 g
-
Sos rybny 30 ml
-
Wołowina b/k 1200 g
-
Groszek cukrowy 200 g
-
Pomidory koktajlowe 400 g
-
Sok z limonki 60 ml
Podanie
-
Ryż jaśminowy 1000 g
-
Wykonanie
- Na rozgrzanym oleju delikatnie zasmaż czerwoną pastę curry, wlej ciepłą wodę i dodaj mleczko kokosowe. Całość wymieszaj, zagotuj, dopraw cukrem i sosem rybnym.
- Następnie dodaj wołowinę pokrojoną w płatki i duś do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodaj groszek, połówki pomidorów i sok z limonki.
-
Podanie
- Wołowinę podawaj z ryżem jaśminowym.