+

Filet z kaczki

  • Zimna woda 3 l
  • Sól 300 g
  • Filet z kaczki 1 kg

Mleczko kokosowe

Czerwone curry

  • Woda 800 ml
  • Imbir tarty 30 g
  • Cukier brązowy 50 g
  • Olej 90 ml
  • Sos rybny 50 ml
  • Sok z limonki 30 ml
  • Liście kafiru 4 szt
  • Dynia piżmowa , oczyszczona, duża kostka 800 g
  • Boczniaki, pokrojone na kawałki 200 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  • Sól do smaku

Podanie

  • Kolendra świeża 12 g
  1. Filet z kaczki

    • Przygotuj solankę z wody i soli, włóż do niej filety i odstaw na 2-3 godziny, następnie wyjmij, wypłucz i osusz.
    • Filety ułóż na zimnej patelni i smaż z każdej strony na średnim ogniu przez 10-12 minut.
    • Po obsmażeniu ułóż na papierowym ręczniku i pokrój w cienkie plastry.
  2. Mleczko kokosowe

    • Mleczko kokosowe wsyp do gorącej przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Czerwone curry

    • Pastę curry podsmaż na oleju, zalej wodą, dodaj pozostałe składniki sosu i zagotuj.
    • Dynię wymieszaj z połową oleju i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 8 minut.
    • Boczniaki smaż krótko na mocnym ogniu.
    • Do sosu dodaj dynię, boczniaki i groszek, gotuj przez 2-3 minuty i odstaw.
    • Na koniec wlej mleczko kokosowe i dodaj filety z kaczki. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Curry podawaj posypane listkami kolendry, z ryżem jaśminowym.
+