Confitowane udko z kaczki na karmelizowanych warzywach z miodem
Metoda kulinarna confit to pochodzący z dawnych czasów sposób przygotowania mięsa w oleju przy użyciu niskiej temperatury. Najpopularniejsze dania wykonywane tą metodą to udko z kaczki lub gęsi.

Składniki
Confitowane udko z kaczki na karmelizowanych warzywach z miodem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Uda z kaczki
/cu
10.0 cu
0%
Knorr Professional Marynata do drobiu 0,7 kg
/g
15.0 g
0%

Knorr Professional Primerba tymiankowa 0,34 kg
/g
10.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sól
/g
5.0 g
0%
Tłuszcz
/g
3000.0 g
0%
Sos
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Sok pomarańczowy
/ml
150.0 ml
0%
Ocet jabłkowy
/ml
20.0 ml
0%
Cydr
/ml
150.0 ml
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Warzywa
Pietruszka (słupki)
/g
500.0 g
0%
Marchew (słupki)
/g
500.0 g
0%
Brukselka
/g
300.0 g
0%
Miód
/g
60.0 g
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Imbir
/g
50.0 g
0%
Natka pietruszki
/g
5.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Uda z kaczki 10.0 cu
-
Sól 5.0 g
-
Tłuszcz 3000.0 g
Sos
-
Woda 500.0 ml
-
Cukier 40.0 g
-
Sok pomarańczowy 150.0 ml
-
Ocet jabłkowy 20.0 ml
-
Cydr 150.0 ml
-
Masło 50.0 g
-
Sól, Pieprz Do Smaku
Warzywa
-
Pietruszka (słupki) 500.0 g
-
Marchew (słupki) 500.0 g
-
Brukselka 300.0 g
-
Miód 60.0 g
-
Imbir 50.0 g
-
Natka pietruszki 5.0 g
-
Mięso
- Skórę na górnej część kości udka natnij dookoła i skróć kość. Uda przekrój w stawie. Mięso natrzyj Primerbą posyp Marynatą do drobiu i solą, odstaw na kilka godzin.
- Tłuszcz rozgrzej do 90 - 95ºC, przelej do głębokiej gastronormy, włóż udka i wstaw do pieca temperatura 95ºC. Piecz do miękkości.
- Udka wyjmij z tłuszczu, odsącz (można włożyć pod opiekacz, aby się zrumieniły).
-
Sos
- W gorącej wodzie wymieszaj Demi Glace, gotuj do odparowania połowy płynu.
- Cukier skrop odrobiną wody i zrób ciemnozłoty karmel, wlej sok pomarańczowy, ocet i cydr, redukuj.
- Następnie połącz z przygotowanym Demi Glace i redukuj, jeżeli sos będzie za rzadki, zagęść odrobiną ciemnej zasmażki.
- Na koniec dodaj surowe masło i wymieszaj, dopraw do smaku.
-
Warzywa
- Pietruszkę i marchew paruj w piecu przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaj blanszowaną brukselkę, miód, Esencję warzywną i imbir,wymieszaj i karmelizuj w piecu przez kilka minut.
- Na porcelanowej G/N ułóż warzywa, na nich confitowane udka kaczki i delikatnie polej sosem.