Comber z królika w sosie kurkowym z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
Comber jest uważany za najbardziej wartościową część mięsa królika. Można go przyrządzić na wiele sposobów: piec, gotować, smażyć czy dusić. Przed przygotowaniem królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin.

Składniki
Mięso
-
Królik comber (oczyszczony b/k) 1.5 kg
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Olej 50 ml
Sos kurkowy
-
Szalotka 50 g
-
Kurki 250 g
-
Wino białe wytrawne 50 ml
-
Natka pietruszki 20 g
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Kasza
-
Kasza jaglana 600 g
-
Masło 50 g
-
Woda 900 ml
-
Szalotka 50 g
Warzywa
-
Kalarepa 300 g
-
Sól, cukier
-
Masło 100 g
-
Bób łuskany (ugotowany) 800 g
-
Kiełki buraków
Przygotowanie
-
Mięso
- Comber z królika dopraw solą, pieprzem i Primerbą tymiankową, odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Następnie przełóż do worków wakum i gotuj w piecu konwekcyjnym przez 15 minut w temperaturze 62°C.
-
Sos kurkowy
- Na Ramie Culinesse zasmaż szalotkę, dodaj kurki i smaż dalej. Podlej winem, zredukuj i dodaj Ramę Cremefine 15%. Gotuj na małym ogniu przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
-
Kasza
- Na maśle podsmaż szalotkę i kaszę, zalej wodą, dodaj Esencję bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
- Kaszę odstaw na kilka minut pod przykryciem.
-
Warzywa
- Kalarepę pokrój w słupki, ugotuj do 3 miękkości w wodzie z solą i cukrem, a następnie obsmaż razem z bobem na maśle.
-
Sposób podania
- Ugotowany comber obsmaż na oleju i pokrój.
- Podawaj go z sosem kurkowym, kaszą, warzywami i kiełkami buraków.