Comber króliczy z sercami drobiowymi
Efekt tego pracochłonnego dania widoczny jest podczas porcjowania, smak suszonej szynki z delikatnym królikiem oraz wytrawnym nadzieniem rekompensuje nam poświęcony czas. Dopełnieniem potrawy jest sos z sercami drobiowymi, w którym królują ostre i słodkie smaki.

Składniki
Królik
-
Królik comber (oczyszczony b/k) 600 g
-
Cząber
-
Oliwa z oliwek 20 ml
-
Cytryna 1 cu
Kurczak
-
Pierś z kurczaka 200 g
-
Oliwki zielone 70 g
-
Pomidory suszone z oliwy 80 g
-
Kapary 30 g
-
Szynka suszona 100 g
Sos
-
Woda 700 ml
-
Serca drobiowe 300 g
-
Szalotka 200 g
-
Cukier brązowy
-
Sól
-
Ocet balsamiczny 60 ml
Przygotowanie
-
Królik
- Comber wytrybuj, natrzyj marynatą z oliwy, Delikatu do drobiu, cząbru, otartej skórki z cytryny oraz soku z cytryny.
-
Kurczak
- Piersi z kurczaka zmiksuj z dodatkiem Ramy Cremefine i Primerby czerwone pesto dodaj oliwki, suszone pomidory i kapary. Całość wymieszaj i umieść na środku combra. Zwiń tak, by farsz był w środku, a comber na zewnątrz, dodatkowo owiń plastrami suszonej szynki.
- Zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do worka wakum i zgrzej, wyciągając całe powietrze. Gotuj przez 60 minut w temperaturze 67⁰C.
-
Sos
- Sos z zielonym pieprzem połącz z wodą i zagotuj.
- Na Ramie Culinesse podsmaż serca drobiowe, dodaj szalotki pocięte na dwucentymetrowe krążki, oprósz cukrem i solą, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
- Wlej ocet balsamiczny i zredukuj, połącz z ugotowanym sosem, chwilę gotuj na wolnym ogniu.
-
Podanie
- Comber wyporcjuj, podawaj z sercami w sosie pieprzowym, karmelizowanymi szalotkami i sezonowymi warzywami.