+

Gulasz

  • Soczewica zielona 500 g
  • Woda 1.5 l
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 20 g
  • Pieczarki 1 kg
  • Oliwa 70 ml
  • Sos sojowo-grzybowy 60 ml
  • Papryka kolorowa 400 g
  • Sól, pieprz, kminek Do smaku

Podanie

  • SzczypiorekDo dekoracji
  1. Gulasz

    • Soczewicę namocz, odstaw na kilka godzin i ugotuj z dodatkiem Rosołu jarzynowego. Wodę z gotowania soczewicy pozostaw do podlewania gulaszu.
    • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i razem z pieczarkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku sosem sojowym i solą.
    • Podsmażone składniki połącz z soczewicą, wymieszaj i duś do miękkości, jak gulasz podlewając wodą od gotowania.
    • Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i dopraw do smaku. Do uzyskania pożądanej konsystencji użyj zasmażki.
  2. Podanie

    • Gulasz z soczewicy podawaj ze szczypiorkiem.