Ciasto śliwkowe „do góry nogami” z polenty
Wilgotne i lekkie ciasto z polenty z lekko kwaskowatymi karmelizowanymi śliwkami. Jeśli nie jest to akurat sezon na śliwki, można je zastąpić innymi owocami, jak jabłka, pomarańcze, rabarbar lub jeżyny. Ciasto łatwo jest przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy wstawić je później do pieca na 5 minut przed podaniem, aby karmel ponownie się rozpuścił.
Składniki
Ciasto śliwkowe „do góry nogami” z polenty
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Karmelizowane śliwki
Cukier
/g
170.0 g
0%
Woda
/ml
105.0 ml
0%
Sól
/g
0.0 g
0%
Pięć smaków, przyprawa
/g
0.0 g
0%
Masło
/g
35.0 g
0%
Śliwki
/g
0.0 g
0%
Ciasto z polenty
Masło
/g
350.0 g
0%
Cukier
/g
315.0 g
0%
Cytryna
/cu
1.5 cu
0%
2 Lyżeczki Ekstrakt Z Wanilii
/
0.0
0%
Jaja oddzielnie żółtko i białko
/cu
4.0 cu
0%
Mączka Migdałowa 200 G
/
0.0
0%
Mąka kukurydziana
/g
315.0 g
0%
Przed podaniem
Jogurt naturalny grecki
/g
150.0 g
0%
Cynamon mielony
/g
10.0 g
0%
Orzechy pistacjowe
/g
15.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Karmelizowane śliwki
-
Cukier 170.0 g
-
Woda 105.0 ml
-
Sól
-
Pięć smaków, przyprawa
-
Masło 35.0 g
-
Śliwki
Ciasto z polenty
-
Masło 350.0 g
-
Cukier 315.0 g
-
Cytryna 1.5 cu
-
2 Lyżeczki Ekstrakt Z Wanilii
-
Jaja oddzielnie żółtko i białko 4.0 cu
-
Mączka Migdałowa 200 G
-
Mąka kukurydziana 315.0 g
Przed podaniem
-
Jogurt naturalny grecki 150.0 g
-
Cynamon mielony 10.0 g
-
Orzechy pistacjowe 15.0 g
-
Karmelizowane śliwki
- Podgrzej cukier, wodę, pięć przypraw i sól w rondlu aż do rozpuszczenia cukru. Powoli doprowadź do wrzenia i redukuj karmel do uzyskania barwy bursztynu. Dodaj masło, zdejmij z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiego karmelu.
- Nasmaruj 10 form do ciasta. Wlej karmel do form i dodawaj plasterki śliwki zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Odłóż.
-
Ciasto z polenty
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C.
- Ucieraj miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz ekstrakt wanilii. Ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
- Dodaj migdały i mąkę kukurydzianą, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ubij białka na sztywno i delikatnie dodaj do ciasta.
- Napełnij formy ciastem do 3/4.
- Piecz przez 40 minut i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, po czym obrócić do góry dnem na talerzu.
-
Przed podaniem
- Podawaj ciastka z polenty z łyżką greckiego jogurtu, posypane posiekanymi pistacjami i cynamonem.