+

Karmelizowane śliwki

  • Cukier 170 g
  • Woda 105 ml
  • Sól
  • Pięć smaków, przyprawa
  • Masło 35 g
  • Śliwki

Ciasto z polenty

  • Masło 350 g
  • Cukier 315 g
  • Cytryna 1.5 cu
  • 2 łyżeczki Ekstrakt z wanilii
  • Jaja oddzielnie żółtko i białko 4 cu
  • Mączka migdałowa 200 g
  • Mąka kukurydziana 315 g

Przed podaniem

  • Jogurt naturalny grecki 150 g
  • Cynamon mielony 10 g
  • Orzechy pistacjowe 15 g
  1. Karmelizowane śliwki

    • Podgrzej cukier, wodę, pięć przypraw i sól w rondlu aż do rozpuszczenia cukru. Powoli doprowadź do wrzenia i redukuj karmel do uzyskania barwy bursztynu. Dodaj masło, zdejmij z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiego karmelu.
    • Nasmaruj 10 form do ciasta. Wlej karmel do form i dodawaj plasterki śliwki zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Odłóż.
  2. Ciasto z polenty

    • Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C.
    • Ucieraj miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz ekstrakt wanilii. Ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
    • Dodaj migdały i mąkę kukurydzianą, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
    • Ubij białka na sztywno i delikatnie dodaj do ciasta.
    • Napełnij formy ciastem do 3/4.
    • Piecz przez 40 minut i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, po czym obrócić do góry dnem na talerzu.

  3. Przed podaniem

    • Podawaj ciastka z polenty z łyżką greckiego jogurtu, posypane posiekanymi pistacjami i cynamonem.
+