+

Boczek

Pasternak skarmelizowany

  • Pasternak 5.0 szt.
  • Olej 50.0 ml
  • Sól morska 20.0 g
  • Cukier brązowy 20.0 g

Konfitura z moreli

  • Morele suszone 300.0 g
  • Wino białe wytrawne 150.0 ml
  • Miód 60.0 g
  • Szalotka 50.0 g
  • Ocet winny biały 20.0 ml
  • Cukier 40.0 g
  • Chili 10.0 g
  • Tymianek, listki

Wędzony majonez

  1. Boczek

    • Zimną wodę wymieszaj z solą, włóż do niej boczek i wstaw do lodówki na 24 godziny.
    • Następnie wyjmij boczek z solanki, opłucz i osusz.
    • Posyp Delikatem do mięs. Zavacowany boczek wstaw do cyrkulatora o temperaturze 80⁰C na 5 godzin. Po wyjęciu przyduś czymś ciężkim i odstaw do wystygnięcia.
  2. Pasternak skarmelizowany

    • Pasternak oczyść, osusz, natrzyj olejem, posyp solą i cukrem. Zawiń w folię aluminiową. Piecz do uzyskania miękkości w temperaturze 180⁰C.
  3. Konfitura z moreli

    • Morele pokrój w paski. Wino i miód przełóż do rondla, dodaj szalotkę i krótko redukuj. Następnie dodaj morele i ponownie zredukuj. Dodaj pozostałe składniki i gotuj.
  4. Wędzony majonez

    • Składniki majonezu wymieszaj i dopraw do smaku.