Chrupiący łosoś na jarmużu z kurkami i sosem pieprzowo-cytrynowym
Jeżeli chcesz, by twoja ryba oddała pełnię smaku i idealnie skomponowała się z dodatkami takimi jak warzywa czy sos, dopraw ją proponowanym sposobem. Dodatkowo uzyskasz ciekawą strukturę i chrupiącą skórkę.

Składniki
Ryba
-
Łosoś filet 1.8 kg
-
Sól do przykrycia
-
Cukier do przykrycia
Sos
-
Woda 500 ml
-
Masło klarowane 25 g
-
Cebula 40 g
-
Pieprz zielony w zalewie (julienne)
-
Koperek świeży 10 g
Warzywa
-
Oliwa 40 ml
-
Kurki 300 g
-
Jarmuż 1.4 kg
-
Marchew (julienne) 250 g
-
Sól do smaku
Przygotowanie
-
Ryba
- Filet oczyść, wyporcjuj i posyp z każdej strony solą i cukrem.
- Po 20 minutach wypłucz rybę w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż na Ramie Culinesse.
-
Sos
- Sos cytrynowo-maślany połącz z wodą i zagotuj.
- Na maśle zeszklij cebulę z pieprzem marynowanym i dodaj do sosu. Przed podaniem dodaj świeżo posiekany koperek.
-
Warzywa
- Na rozgrzanej oliwie zasmaż kurki, następnie dodaj sparzony jarmuż i marchewkę. Warzywa dopraw do smaku.
-
Podanie
- Łososia podawaj na warzywach, z sosem cytrynowo-pieprzowym.