Chrupiące warzywa w glazurze sosu słodko-kwaśnego
Krótka obróbka termiczna w piecu, choć w wysokiej temperaturze, i aromatyczne dodatki pozwolą zachować wartości odżywcze i charakterystyczny smak.

Składniki
Warzywa
-
Woda 300 ml
-
Marchew 200 g
-
Pietruszka 200 g
-
Papryka czerwona 200 g
-
Papryka żółta 200 g
-
Koper włoski 200 g
-
Cukinia 200 g
-
Fasolka szparagowa 150 g
-
Miód 50 g
-
Imbir obrany 50 g
-
Nasiona sezamu 10 g
-
Papryka chili świeża 1 cu
-
Sos sojowy 20 ml
-
Rama Combi Profi 3,7 l 30 ml
-
Natka pietruszki 10 g
-
Warzywa
- Do gorącej wody dodaj sos słodko-kwaśny, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Marchew, pietruszkę i paprykę oczyść, pokrój w słupki, koper w pióra, cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki i zetnij pestki, pokrój w cząstki po skosie.
- Imbir pokrój w julienne.
- Marchew i pietruszkę zblanszuj w piecu.
- Przełóż na teflonową blachę g/n, wymieszaj z miodem cienko spryskaj Ramą Combi i wstaw do pieca nagrzanego do 240⁰C na około 5 minut, w połowie czasu wymieszaj.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa, imbir, sezam, posiekane chili i sos sojowy, wstaw do pieca na 2 minuty.
- Na koniec dodaj sos słodko-kwaśny, wymieszaj i dopraw do smaku.