Chrupiąca dorada z domowymi Gnocchi, daktylami i parmezanem

Składniki
Gnocchi
-
Woda 400 ml
-
Żółtko 1 cu
-
Mąka pszenna 200 g
-
Masło klarowane 70 g
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Jaja 1 cu
Sos
-
Szalotka, kostka 40 g
-
Oliwa 15 ml
-
Tymianek świeży 2 gałązki
-
Wino białe wytrawne 300 ml
-
Masło 300 g
Podanie
-
Dorada (filet) 1.6 kg
-
Nasiona dyni (prażone) 40 g
-
Oliwa
-
Sól
-
Daktyle suszone (obrane) 100 g
-
Ser parmezan (drobno starty) 150 g
Przygotowanie
-
Gnocchi
- Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr wsyp do wody o temp. 90˚C, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Do zimnego puree dodaj żółtko, jajo i mąkę. Masę wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj wałek o średnicy 1 cm i pokrój na kawałki, nadaj im widelcem charakterystyczny kształt.
- Gnocchi zblanszuj, odstaw do wystygnięcia i osusz.
- Przed podaniem podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym.
- Dodaj Ramę Cremefine Profi 15%, dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Sos
- Szalotkę podsmaż na oliwie, dodaj tymianek, wlej wino i Esencję bulionu z kury Knorr, zredukuj do 1/3 objętości.
- Sos zagęść surowym masłem.
-
Podanie
- Pestki dyni zrumień na oliwie z dodatkiem soli.
- Daktyle pokrój w paski.
- Gnocci ułóż na talerzu, dodaj usmażoną doradę i sos. Całość posyp parmezanem, daktylami i pestkami dyni.