+

Gnocchi

Sos

Podanie

  • Dorada (filet) 1.6 kg
  • Nasiona dyni (prażone) 40 g
  • Oliwa
  • Sól
  • Daktyle suszone (obrane) 100 g
  • Ser parmezan (drobno starty) 150 g
  1. Gnocchi

    • Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr wsyp do wody o temp. 90˚C, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
    • Do zimnego puree dodaj żółtko, jajo i mąkę. Masę wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj wałek o średnicy 1 cm i pokrój na kawałki, nadaj im widelcem charakterystyczny kształt.
    • Gnocchi zblanszuj, odstaw do wystygnięcia i osusz.
    • Przed podaniem podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym.
    • Dodaj Ramę Cremefine Profi 15%, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Sos

    • Szalotkę podsmaż na oliwie, dodaj tymianek, wlej wino i Esencję bulionu z kury Knorr, zredukuj do 1/3 objętości.
    • Sos zagęść surowym masłem.
  3. Podanie

    • Pestki dyni zrumień na oliwie z dodatkiem soli.
    • Daktyle pokrój w paski.
    • Gnocci ułóż na talerzu, dodaj usmażoną doradę i sos. Całość posyp parmezanem, daktylami i pestkami dyni.
+