Chili con carne
Potrawa kuchni amerykańskiej w lżejszej wersji dla uczniów i przedszkolaków.

Składniki
Wykonanie
-
Łopatka wieprzowa (mielona) 800 g
-
Olej 20 ml
-
Cebula, kostka 100 g
-
Papryka czerwona 5 g
-
Pieprz czarny do smaku
-
Czosnek do smaku
-
Kumin 8 g
-
Fasola czerwona 240 g
-
Jogurt naturalny 150 g
-
Szczypiorek posiekany 20 g
-
Ziemniaki 2000 g
-
Kukurydza ziarnista 1.5 kg
Przygotowanie
-
Wykonanie
- Na oleju zasmaż cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy. Podlej niewielką ilością wody, duś przez chwilę.
- Pod koniec dodaj Peperonatę i fasolę.
- Przypraw do smaku.
- Chili con carne podawaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, pieczonymi ziemniakami i gotowaną kukurydzą.