+

Cevapcici

  • Wołowina (mielona) 1.2 kg
  • Łopatka wieprzowa (mielona) 500 g
  • Czosnek (drobna kostka) 50 g
  • Natka pietruszki, posiekana 15 g
  • Oregano świeże (posiekane) 10 g
  • Tymianek świeży (posiekany) 3 g
  • Szczypiorek (cienki, posiekany) 25 g
  • Sól 10 g
  • Pieprz Cayenne 3 g
  • Woda , ciepła 300 ml

Ajwar

  • Bakłażan 300 g
  • Czosnek w łupinie, posiekany 40 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sok z cytryny świeży 10 ml
  • Sól, cukier
  • Drożdże świeże 60 g
  • Cukier 12 g

Pita

  • Drożdże świeże
  • Cukier
  • Woda , ciepła 150 ml
  • Mąka pszenna 700 g
  • Sól 20 g
  • Mąka kukurydziana 30 g
  1. Cevapcici

    • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z dodatkiem 2/3 Delikatu do grilla.
    • Masę podziel na 10 porcji, uformuj podłużne wałki i nabij je na metalowe lub drewniane szpikulce.
    • Przed grillowaniem posmaruj mięso olejem i posyp resztą Delikatu do grilla. Grilluj tak, aby mięso było soczyste.
  2. Ajwar

    • Paprykę grillowaną rozdrobnij. Bakłażan i czosnek upiecz, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem tworząc pastę.
    • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  3. Pita

    • Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
    • Następnie do pozostałych składników dodaj rozczyn, zagnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
    • Ciasto podziel na 10 części, uformuj kulki, obtocz w mące kukurydzianej i odstaw do wyrośnięcia.
    • Rozwałkuj placki na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 235⁰C przez około 5 minut.
  4. Podanie

    • Cevapcici podawaj z przygotowanymi dodatkami, udekoruj ziołami i pieczonym czosnkiem.
+