+

Cevapcici

Ajwar

Pita

  1. Cevapcici

    • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z dodatkiem 2/3 Delikatu do grilla.
    • Masę podziel na 10 porcji, uformuj podłużne wałki i nabij je na metalowe lub drewniane szpikulce.
    • Przed grillowaniem posmaruj mięso olejem i posyp resztą Delikatu do grilla. Grilluj tak, aby mięso było soczyste.
  2. Ajwar

    • Paprykę grillowaną rozdrobnij. Bakłażan i czosnek upiecz, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem tworząc pastę.
    • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  3. Pita

    • Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
    • Następnie do pozostałych składników dodaj rozczyn, zagnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
    • Ciasto podziel na 10 części, uformuj kulki, obtocz w mące kukurydzianej i odstaw do wyrośnięcia.
    • Rozwałkuj placki na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 235⁰C przez około 5 minut.
  4. Podanie

    • Cevapcici podawaj z przygotowanymi dodatkami, udekoruj ziołami i pieczonym czosnkiem.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto