Burger wołowy z karmelizowaną pietruszką
Burger wołowy to symbol street foodu, podaj go z karmelizowaną pietruszką i zaskocz swoich gości!

Składniki
Burger
-
Bułka 10 szt.
-
Wołowina, szponder, bez kości 450 g
-
Udziec wołowy 1,350 kg
Sos
-
Jogurt naturalny, gęsty 150 g
-
Ser lazur 70 g
-
Sok z cytryny świeży 10 ml
-
Sól, pieprz do smaku
-
Kwaśna śmietana 150 g
Jajka sadzone
-
Jaja 20 g
Warzywa
-
Sałata frisee do dekoracji
-
Pomidory 600 g
-
Cebula 150 g
Podanie
-
Pietruszka 500 g
-
Miód 50 g
-
Ocet balsamiczny 30 ml
-
Pietruszka zielona 10 g
-
Masło 50 g
-
Burger
- Bułki przetnij na pół i lekko zgrilluj. Mięso wołowe zmiel, dodaj Esencję bulionu wołowego. Mięso dobrze wytableruj. Uformuj 10 równych burgerów i usmaż na grillu.
-
Sos
- Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze kielichowym.
-
Jajka sadzone
- Z jajek przygotuj jajka sadzone.
-
Warzywa
- Sałatę oczyść i odwiruj, pomidory pokrój w plastry, a cebulę w cienkie krążki.
-
Podanie
- Obsmażoną dolną część bułki przesmaruj sosem, połóż liść sałaty, mięso, plaster pomidora i cebulę.
- Jajko sadzone połóż na wierzchu. Udekoruj delikatną sałatą frisee i przykryj górną częścią bułki.
- Podawaj z glazurowaną w miodzie oraz occie balsamicznym pietruszką pokrojoną w długie słupki. Natkę pietruszki dodaj dla kontrastu.