Burger wegetariański

Składniki
Burger
-
Fasola czarna konserwowa 600 g
-
Burak pieczony 300 g
-
Altis Oliwa Extra Virgin 4l 40 ml
-
Kolendra świeża
-
Czosnek (posiekany) 2 ząbki
-
Sól
Dodatki
-
Pomidory 400 g
-
Avocado (obrane) 300 g
-
Cebula czerwona 100 g
Podanie
-
Bułki małe 20 szt.
-
Rukola 100 g
-
Burger
Odsączoną fasolę i buraka zmiksuj ręcznym blenderem, dodaj oliwę i pozostałe przyprawy. Na sam koniec dodaj zmiksowane płatki kukurydziane, całość starannie wymieszaj. Uformuj 20 równych burgerów, włóż je na blachę z pergaminem i piecz przez około 10 minut w temperaturze 160⁰C. -
Dodatki
Pomidory pokrój w plastry, awokado w cząstki, a cebulę w piórka. -
Podanie
Bułki podgrzej i przesmaruj majonezem wegańskim. Połóż na bułkę ciepłego burgera z fasoli, pokrojone składniki i kilka listków rukoli a następnie przykryj wierzchem bułki. Serwuj dwa małe burgery na porcję. Majonez podawaj dodatkowo w małej miseczce.