Burger ossobuco z majonezem z gremolatą i pomidorową salsą
Wyrafinowana i twórcza wersja tradycyjnego hamburgera według przepisu holenderskiego szefa kuchni z Unilever, Anne Zantinge. Dusi ona gicz cielęcą i jeszcze ciepłą wciska w okrągłą formę, tworząc burger dla prawdziwych smakoszy.

Składniki
Burger ossobuco z majonezem z gremolatą i pomidorową salsą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Burger Ossobuco
Marchew
/cu
1.0 cu
0%
Cebula
/cu
1.0 cu
0%
Seler naciowy
/cu
2.0 cu
0%
Oliwa z oliwek
/ml
15.0 ml
0%
Czosnek
/g
10.0 g
0%
Gicz cielęca
/kg
2.0 kg
0%
Bulion
/l
2.5 l
0%
Wino białe wytrawne
/ml
200.0 ml
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Pomidory suszone w piekarniku
Pomidory Roma
/cu
5.0 cu
0%
Oliwa z oliwek
/ml
10.0 ml
0%
Majonez z gremolatą
Natka pietruszki
/g
10.0 g
0%
Czosnek
/g
5.0 g
0%
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/ml
250.0 ml
0%

Sok z cytryny świeży
/ml
5.0 ml
0%
Miąższ z cytryny
/g
5.0 g
0%
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/g
0.0 g
0%
Salsa pomidorowa
Pomidory
/cu
2.0 cu
0%
Szalotka
/cu
1.0 cu
0%
Ocet winny czerwony
/ml
10.0 ml
0%
Oliwki czarne
/g
30.0 g
0%
Przed podaniem
Bułki do burgerów
/cu
10.0 cu
0%
Sałata rzymska
/g
350.0 g
0%
Bazylia świeża
/g
15.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Burger Ossobuco
-
Marchew 1.0 cu
-
Cebula 1.0 cu
-
Seler naciowy 2.0 cu
-
Oliwa z oliwek 15.0 ml
-
Czosnek 10.0 g
-
Gicz cielęca 2.0 kg
-
Bulion 2.5 l
-
Wino białe wytrawne 200.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Pomidory suszone w piekarniku
-
Pomidory Roma 5.0 cu
-
Oliwa z oliwek 10.0 ml
Majonez z gremolatą
-
Natka pietruszki 10.0 g
-
Czosnek 5.0 g
-
Sok z cytryny świeży 5.0 ml
-
Miąższ z cytryny 5.0 g
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
Salsa pomidorowa
-
Pomidory 2.0 cu
-
Szalotka 1.0 cu
-
Ocet winny czerwony 10.0 ml
-
Oliwki czarne 30.0 g
Przed podaniem
-
Bułki do burgerów 10.0 cu
-
Sałata rzymska 350.0 g
-
Bazylia świeża 15.0 g
-
Burger Ossobuco
- Posiekaj marchew, cebulę, selery i czosnek. Smaż na oliwie w niskiej temperaturze, dodaj mięso. Deglasuj winem i dodaj wywar z kurczaka. Duś mięso w niskiej temperaturze, aż stanie się bardzo miękkie – jakieś 2,5-3 godziny.
- Wyjmij mięso i jeszcze ciepłe wciśnij w okrągłe foremki. Zostaw do wystygnięcia – dzięki temu żelatyna w mięsie stężeje i burger zachowa swój kształt.
-
Pomidory suszone w piekarniku
- Przekrój pomidory Roma na połówki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Susz w piekarniku w niskiej temperaturze.
-
Majonez z gremolatą
- Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek, wymieszaj z majonezem.
- Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz czarny pieprz.
-
Salsa pomidorowa
- Pokrój pomidory w kostkę, po usunięciu ze środka ziarenek.
- Posiekaj szalotkę.
- Wymieszaj pomidory i szalotkę z octem, solą, oliwkami, oliwą i pieprzem.
-
Przed podaniem
- Dopraw burgery solą i pieprzem, obsmaż z obu stron w wysokiej temperaturze, aż staną się kruche.
- Przekrój bułki do burgerów, posmaruj masłem i podpiecz, kładąc na patelni przeciętą stroną do dołu.
- Przygotuj burgery: na połowie bułki położyć liść sałaty rzymskiej, na nim burger, następnie łyżeczkę salsy i wysuszony w piekarniku pomidor.
- Wykończ majonezem z gremolatą i świeżymi liśćmi bazylii.