Menu

Składniki

+

Buraczkowy makaron

Chrupiący szpinak

  • Szpinak 50.0 g
  • Szalotka, piórka 50.0 g
  • Papryka chili świeża, krążki 10.0 g
  • Pestki słonecznika 50.0 g

W tym wegańskim daniu ciekawa jest chrupiąca posypka, którą przygotowałem ze smażonych w głębokim tłuszczu szpinaku, chili i szalotki. Dodałem jeszcze ziarna słonecznika i otrzymałem prostą, a zarazem atrakcyjną dekorację dania, urozmaicającą jego teksturę

...

Przygotowanie

  1. Buraczkowy makaron

    • Makaron pełnoziarnisty ugotuj w osolonej wodzie i połącz z burakami zmiksowanymi na puree. 
    • Na niewielkiej ilości oleju podsmaż tofu. Przypraw Marynatą do wieprzowiny. 
    • Tofu odstaw do ciepłego miejsca, a na tej samej patelni podsmaż gruszkę z miodem i pozostałą ilością oleju. 
    • Na oliwie podsmaż makaron i dodaj tofu oraz gruszki w miodzie.
  2. Chrupiący szpinak

    • Listki szpinaku usmaż w głębokim tłuszczu i przełóż na papierowy ręcznik. 
    • Szalotkę i chili usmaż. 
    • Słonecznik upraż na suchej patelni. Następnie połącz ze szpinakiem, szalotką i chili.
  3. Podanie

    • Buraczkowy makaron z gruszką i tofu udekoruj chrupkim szpinakiem z dodatkami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza