+

Boczek

  • Boczek wieprzowy 3 kg
  • Sól morska 20 g
  • Cukier 10 g
  • Oliwa 80 ml
  • Cebula, kostka 300 g
  • Czosnek 50 g
  • Wino białe wytrawne 500 ml
  • Soczewica zielona 1 kg
  • Wywar podstawowy 1 l

Podanie

  • Cebula perłowa 200 g
  • Mięta świeża 1 pęczek
  1. Boczek

    • Boczek dopraw marynatą, solą i cukrem.
    • Zwiń w folię i odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
    • Zamarynowany boczek upiecz w piecu o temperaturze 220°C. Piecz do momentu, aż otrzymasz złoty kolor.
    • Na oliwie zasmaż cebulę, czosnek i dodaj Primerbę. Podlej białym winem, zredukuj.
    • Na blachę G/N wyłóż namoczoną soczewicę, podsmażoną cebulę i boczek. Zalej wywarem, przykryj szczelnie i piecz do miękkości w temperaturze 170°C.
  2. Podanie

    • Wyporcjowany boczek układaj na soczewicy. Podawaj ze złoconą cebulką perłową.Całość posyp miętą.
+