Boczek orientalny, makaron ryżowy, warzywa
Boczek musi być bardzo miękki, jest to charakterystyczne dla tej potrawy. Nie usuwaj z kolendry łodyg ponieważ w nich jest największy aromat.

Składniki
Boczek orientalny, makaron ryżowy, warzywa
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Boczek i marynata:
Boczek wieprzowy
/g
3000.0 g
0%
Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
500.0 ml
0%

Wino chińskie
/ml
60.0 ml
0%
Pięć smaków, przyprawa
/g
6.0 g
0%
Curry w proszku
/g
3.0 g
0%
Sól
/g
20.0 g
0%
Warzywa z makaronem:
Makaron ryżowy
/g
400.0 g
0%
Olej
/ml
40.0 ml
0%
Marchew (słupki)
/g
100.0 g
0%
Rzodkiew biała, slupki
/g
100.0 g
0%
Czosnek, plastry
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Chili, posiekane
/cu
1.0 cu
0%
Grzyby shitake, paski
/g
100.0 g
0%
Kukurydza w kolbach
/g
100.0 g
0%
Sos sojowy jasny
/ml
30.0 ml
0%
Bok Choy
/g
150.0 g
0%
Cebula (ćwiartki)
/g
100.0 g
0%
Sezam, przyrumieniony
/g
20.0 g
0%
Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją 1 l
/ml
300.0 ml
0%

Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Kolendra świeża
/g
10.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Boczek i marynata:
-
Boczek wieprzowy 3000.0 g
-
Wino chińskie 60.0 ml
-
Pięć smaków, przyprawa 6.0 g
-
Curry w proszku 3.0 g
-
Sól 20.0 g
Warzywa z makaronem:
-
Makaron ryżowy 400.0 g
-
Olej 40.0 ml
-
Marchew (słupki) 100.0 g
-
Rzodkiew biała, slupki 100.0 g
-
Czosnek, plastry 2.0 ząbki
-
Chili, posiekane 1.0 cu
-
Grzyby shitake, paski 100.0 g
-
Kukurydza w kolbach 100.0 g
-
Sos sojowy jasny 30.0 ml
-
Bok Choy 150.0 g
-
Cebula (ćwiartki) 100.0 g
-
Sezam, przyrumieniony 20.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Kolendra świeża 10.0 g
-
Boczek i marynata:
- Składniki marynaty wymieszaj bez soli i zamarynuj w niej boczek na 24 godziny.
- Następnie na blachę G/N połóż pergamin, na nim boczek i posyp solą.
- Wstaw do nagrzanego pieca o temp. 210⁰C na 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz do miękkości.
- Mięso polewaj powstałym sosem podczas pieczenia.
-
Warzywa z makaronem:
- Makaron gotuj około 5 minuj i wypłucz.
- Na rozgrzanego woka z olejem wrzuć kolejno przygotowane składniki i zasmaż.
- Na końcu dodaj Sambal Manis i ugotowany makaron. Całość podgrzej i dopraw solą wg. własnego uznania.
-
Podanie:
- Boczek pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na makaronie z warzywami.
- Posyp świeżą kolendrą.