+

Boczek i marynata:

Warzywa z makaronem:

  • Makaron ryżowy 400 g
  • Olej 40 ml
  • Marchew (słupki) 100 g
  • Rzodkiew biała, slupki 100 g
  • Czosnek, plastry 2 ząbki
  • Chili, posiekane 1 cu
  • Grzyby shitake, paski 100 g
  • Kukurydza w kolbach 100 g
  • Sos sojowy jasny 30 ml
  • Bok Choy 150 g
  • Cebula (ćwiartki) 100 g
  • Sezam, przyrumieniony 20 g
  • Sól do smaku
  • Kolendra świeża 10 g
  1. Boczek i marynata:

    • Składniki marynaty wymieszaj bez soli i zamarynuj w niej boczek na 24 godziny.
    • Następnie na blachę G/N połóż pergamin, na nim boczek i posyp solą.
    • Wstaw do nagrzanego pieca o temp. 210⁰C na 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz do miękkości.
    • Mięso polewaj powstałym sosem podczas pieczenia.
  2. Warzywa z makaronem:

    • Makaron gotuj około 5 minuj i wypłucz.
    • Na rozgrzanego woka z olejem wrzuć kolejno przygotowane składniki i zasmaż.
    • Na końcu dodaj Sambal Manis i ugotowany makaron. Całość podgrzej i dopraw solą wg. własnego uznania.
  3. Podanie:

    • Boczek pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na makaronie z warzywami.
    • Posyp świeżą kolendrą.
+