Boczek BBQ / pieczony batat / konfitura z moreli

Składniki
Boczek BBQ / pieczony batat / konfitura z moreli
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł910.23
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
BOCZEK I SOLANKA
Boczek surowy ze skórą
/kg
2.0 kg
0%
Woda
/l
2.0 l
0%
Sól
/g
140.0 g
0%
Cukier
/g
50.0 g
0%
Czosnek
/g
25.0 g
0%
Cebula, kostka
/g
100.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Ocet jabłkowy 5%
/ml
5.0 ml
0%
GOTOWANIE
Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
200.0 ml
0%

PIECZONE BATATY
Bataty
/kg
3.0 kg
0%
KONFITURA Z MORELI
Wino białe wytrawne
/ml
150.0 ml
0%
Miód
/g
80.0 g
0%
Ocet jabłkowy 5%
/ml
20.0 ml
0%
Woda
/ml
200.0 ml
0%
Szalotka, kostka
/g
80.0 g
0%
Morele suszone
/g
300.0 g
0%
Chili czerwone, drobna kostka
/g
10.0 g
0%
Tymianek świeży
/g
3.0 g
0%
MAJONEZ
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/ml
350.0 ml
0%

Esencja Dymna Knorr Professional 0,4 l
/ml
20.0 ml
0%

Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/g
5.0 g
0%
Sos Worcestershire
/ml
5.0 ml
0%
DODATKI
Szalotka, kostka
/g
100.0 g
0%
Masło
/g
40.0 g
0%
Bób
/g
500.0 g
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
BOCZEK I SOLANKA
-
Boczek surowy ze skórą 2.0 kg
-
Woda 2.0 l
-
Sól 140.0 g
-
Cukier 50.0 g
-
Czosnek 25.0 g
-
Cebula, kostka 100.0 g
-
Ocet jabłkowy 5% 5.0 ml
GOTOWANIE
PIECZONE BATATY
-
Bataty 3.0 kg
KONFITURA Z MORELI
-
Wino białe wytrawne 150.0 ml
-
Miód 80.0 g
-
Ocet jabłkowy 5% 20.0 ml
-
Woda 200.0 ml
-
Szalotka, kostka 80.0 g
-
Morele suszone 300.0 g
-
Chili czerwone, drobna kostka 10.0 g
-
Tymianek świeży 3.0 g
MAJONEZ
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 5.0 g
-
Sos Worcestershire 5.0 ml
DODATKI
-
Szalotka, kostka 100.0 g
-
Masło 40.0 g
-
Bób 500.0 g
-
Marchew 300.0 g
-
BOCZEK I SOLANKA
- W zimnej wodzie wymieszaj wszystkie składniki solanki, włóż boczek przekrojony na połowę i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
- Boczek wyjmij z solanki, wypłucz i osusz.
- Przełóż do 2 worków wakum, wlej sos Pang Gang i zamknij.
- Gotuj w piecu na parze w temp. 84°C przez 8 godzin.
- Po wyjęciu z pieca, włóż do zimnej wody na 15 minut.
- Boczek przyduś drugą blachą G/N, obciąż i pozostaw w lodówce do wystygnięcia.
-
GOTOWANIE
-
PIECZONE BATATY
- Bataty nakłuj wykałaczką, upiecz w temp. 160°C do miękkości i natnij.
-
KONFITURA Z MORELI
- Do rondla wlej wino, miód, ocet i wodę, dodaj szalotkę, pokrojone morele i chili.
- Gotuj na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
- Na koniec dodaj listki tymianku.
-
MAJONEZ
- Składniki majonezu wymieszaj.
-
DODATKI
- Szalotkę zeszklij na maśle, dodaj obrany bób, duś przez chwilę i dopraw solą do smaku.
- Marchew pokrój w dowolny sposób i podgotuj w osolonej wodzie.