+

Wykonanie

  • Korpusy drobiowe 200 g
  • Woda 2200 ml
  • Liść laurowy 2 cu
  • Ziele angielskie 5 cu
  • Cebula, kostka 60 g
  • Ziemniaki (kostka) 700 g
  • Mąka pszenna 60 g
  • Maślanka 500 ml
  • Majeranek do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Kwasek cytrynowy do smaku
  • Szczypiorek, posiekany 10 g
  1. Wykonanie

    • Wypłukane korpusy włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
    • Cebulę zeszklij na Ramie, dodaj ziemniaki i przełóż do gotującego się wywaru.
    • Zupę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjmij korpus, dodaj Delikat uniwersalny. Zagęść zawiesiną z mąki, zagotuj i odstaw.
    • Maślankę zahartuj, wlej do zupy. Całość dopraw do smaku.
    • Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Po dodaniu maślanki zupy nie gotuj.