+

Solone jajka – tradycyjna metoda

  • Jaja kurze lub kacze 20 cu
  • Sól 375 g
  • Woda 1.5 l
  • Mirin (wino ryżowe) 20 ml
  • Cukier 20 g
  • Anyż gwiazdki 2 cu
  • Kardamon czarny 1 cu
  • Kora cynamonowa 1 cu
  • Imbir w plasterkach 1 kawałek
  • Pieprz syczuański 2 łyżeczki

Solone jaja - szybka metoda

  • Jaj 10 szt.*
  • Sól 150 g
  • Cukier 100 g

Krem jajeczny

  • Śmietana 0,300 l
  • Żółtka 3 cu
  • Cukier 30 g
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka
  • Żółtka solone 3 szt.

Tarte Tatin

  • Cukier 200 g
  • Cytryna 1 cu
  • Masło 200 g
  • Imbir drobno stary 3 cm
  • Ananas pokrojony w plasterki 2 cu
  • Ciasto francuskie 10 arkuszy

Sposób podania

  1. Solone jajka – tradycyjna metoda

    • Spłucz i dobrze odcedź jajka.
    • Wlej wodę do rondla, wsyp cukier i sól. Dodaj przyprawy (opcjonalnie) i doprowadź do wrzenia, do rozpuszczenia się soli, następnie zgaś ogień i ostudź całkowicie.
    • Wlej wino i wymieszaj.
    • Ostrożnie ułóż jajka w przezroczystym szklanym pojemniku. Wlej do pojemnika tyle solonej wody, by zakryć jajka. Połóż coś na jajkach, aby nie mogły się unosić na powierzchni, ale były całkowicie zanurzone w solance.
    • Szczelnie przykryj pojemnik i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-6 tygodni. Po 4 tygodniach wyjmij jedno jajko i sprawdź, czy jest gotowe. Dobrej jakości solone jajko powinno mieć jasnopomarańczowe i jędrne żółtko oraz jasne białko bez żadnego nieprzyjemnego zapachu. Jeśli tak nie jest, pozostaw w solance na kolejne kilka dni. Solone jaja można przez kilka tygodni przechowywać w lodówce.

      * Nie wszystkie jaja są potrzebne do tego przepisu, ale można je przechowywać i używać ich do innych celów.

  2. Solone jaja - szybka metoda

    • Oddziel żółtka od białek – białka zachowaj do innych celów. Włóż żółtka z powrotem w skorupki.
    • Wymieszaj sól z cukrem i posyp nimi żółtka, upewnij się, że są dobrze przykryte. Zostaw na 24 godziny.

    * Nie wszystkie jaja są potrzebne do tego przepisu, ale można je przechowywać i używać ich do innych celów.

  3. Krem jajeczny

    • Postaw garnek na średnim ogniu, wlej śmietanę i cukier, zaczekaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia.
    • Utrzyj żółtka ze skrobią kukurydzianą. Stopniowo dodawaj śmietanę, dalej mieszając.
    • Włóż 3 solone żółtka do miksera, dodaj wymieszaną śmietanę i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
    • Wlej krem z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż zacznie się gotować i jednocześnie gęstnieć. Zdejmij z ognia, ostudź i przykryj.
  4. Tarte Tatin

    • Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
    • Karmelizuj cukier w rondlu. Kiedy zacznie równomiernie brązowieć, dodaj sok z cytryny, masło i imbir.
    • Wysmaruj 10 foremek lub naczynek. Wlej imbir z karmelem i rozłóż plastry ananasa w foremkach tak, by nakładały się na siebie.
    • Za pomocą okrągłej wykrawarki wytnij z ciasta francuskiego kółka nieco większe niż foremki. Przykryj ananasa kółkami z ciasta i piecz przez 10-15 minut.
  5. Sposób podania

    • Wyłóż tarte tatin na talerze, odwracając. Podawaj z łyżką crème fraiche i sosem z solonych jaj.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.