+

Pulpeciki

  • Cebula, kostka 150.0 g
  • Czosnek, roztarty z solą 30.0 g
  • Olej 20.0 ml
  • Majeranek 4.0 g
  • Łopatka wieprzowa 800.0 g
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtoczenia pulpecików 20.0 g

Żurek

Podanie

  • Jaja 10.0 szt.
  • Bagietka żytnia 10 kromek
  • Masło klarowane 40.0 g
  • Szczypiorek, posiekany 20.0 g
  1. Pulpeciki

    • Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj majeranek, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
    • Mięso zmiel, połącz z cebulą i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
    • Uformuj pulpeciki o wadze około 20 gramów i obtocz w mące.
  2. Żurek

    • Słoninę częściowo wysmaż, dodaj cebulę i czosnek, zasmaż, dodaj liście i ziele angielskie.
    • Zalej 2 litrami wody i gotuj przez chwilę.
    • Wrzuć pulpeciki i gotuj przez kilka minut.
    • Żurek wymieszaj w zimnej wodzie, która pozostała i wlej do gotujących się pulpecików. Dodaj chrzan, gotuj przez około 5 minut i odstaw.
    • Maślankę zahartuj gorącym żurkiem i połącz z całością. Dopraw do smaku.
  3. Podanie

    • Żurek podawaj z jajkiem sadzonym, grzanką smażoną na maśle i pokrojonym szczypiorkiem.
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu