Żurek z pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem
Idealne jajko przygotujesz wlewając je na patelnię z zimnym olejem (o głębokości 1-2 cm) i podgrzewając na średnim ogniu. Wówczas jajko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie luźne.

Składniki
Pulpeciki
-
Cebula, kostka 150 g
-
Czosnek, roztarty z solą 30 g
-
Olej 20 ml
-
Majeranek 4 g
-
Łopatka wieprzowa 800 g
-
Sól, pieprz
-
Mąka do obtoczenia pulpecików 20 g
Żurek
-
Słonina ,kostka 100 g
-
Cebula, kostka 150 g
-
Liść laurowy 3 szt.
-
Ziele angielskie 6 szt.
-
Woda 2.5 l
-
Chrzan, tarty 30 g
-
Maślanka 500 ml
-
Sól, pieprz
-
Kwasek cytrynowy do smaku
-
Czosnek (posiekany) 20 g
Podanie
-
Jaja 10 szt.
-
Bagietka żytnia 10 kromek
-
Masło klarowane 40 g
-
Szczypiorek, posiekany 20 g
-
Pulpeciki
- Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj majeranek, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Mięso zmiel, połącz z cebulą i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj pulpeciki o wadze około 20 gramów i obtocz w mące.
-
Żurek
- Słoninę częściowo wysmaż, dodaj cebulę i czosnek, zasmaż, dodaj liście i ziele angielskie.
- Zalej 2 litrami wody i gotuj przez chwilę.
- Wrzuć pulpeciki i gotuj przez kilka minut.
- Żurek wymieszaj w zimnej wodzie, która pozostała i wlej do gotujących się pulpecików. Dodaj chrzan, gotuj przez około 5 minut i odstaw.
- Maślankę zahartuj gorącym żurkiem i połącz z całością. Dopraw do smaku.
-
Podanie
- Żurek podawaj z jajkiem sadzonym, grzanką smażoną na maśle i pokrojonym szczypiorkiem.