+

Pulpeciki

  • Cebula, kostka 150 g
  • Czosnek, roztarty z solą 30 g
  • Olej 20 ml
  • Majeranek 4 g
  • Łopatka wieprzowa 800 g
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtoczenia pulpecików 20 g

Żurek

  • Słonina ,kostka 100 g
  • Cebula, kostka 150 g
  • Czosnek, posiekany 20 ząbków
  • Liść laurowy 3 szt
  • Ziele angielskie 6 szt
  • Woda 2.5 l
  • Chrzan, tarty 30 g
  • Maślanka 500 ml
  • Sól, pieprz
  • Kwasek cytrynowy do smaku

Podanie

  • Jaja 10 szt
  • Bagietka żytnia 10 kromek
  • Masło klarowane 40 g
  • Szczypiorek, posiekany 20 g
  1. Pulpeciki

    • Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj majeranek, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
    • Mięso zmiel, połącz z cebulą i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
    • Uformuj pulpeciki o wadze około 20 gramów i obtocz w mące.
  2. Żurek

    • Słoninę częściowo wysmaż, dodaj cebulę i czosnek, zasmaż, dodaj liście i ziele angielskie.
    • Zalej 2 litrami wody i gotuj przez chwilę.
    • Wrzuć pulpeciki i gotuj przez kilka minut.
    • Żurek wymieszaj w zimnej wodzie, która pozostała i wlej do gotujących się pulpecików. Dodaj chrzan, gotuj przez około 5 minut i odstaw.
    • Maślankę zahartuj gorącym żurkiem i połącz z całością. Dopraw do smaku.
  3. Podanie

    • Żurek podawaj z jajkiem sadzonym, grzanką smażoną na maśle i pokrojonym szczypiorkiem.
+