Żeberka w Teriyaki z pikantnymi ziemniakami

Składniki
Żeberka w Teriyaki z pikantnymi ziemniakami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł1109.38
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Żeberka
/kg
3.0 kg
0%
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg
/g
30.0 g
0%

Czosnek
/g
20.0 g
0%
Imbir
/g
40.0 g
0%
Kolendra mielona
/g
20.0 g
0%
Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr Professional 0,5 kg
/g
5.0 g
0%

Dodatki
Ziemniaki
/kg
1.0 kg
0%
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg
/g
15.0 g
0%

Mieszanka przypraw Togarashi
/g
15.0 g
0%
Czarny sezam
/g
20.0 g
0%
Podanie
Szczypiorek
/g
30.0 g
0%
Cebula czerwona
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Żeberka 3.0 kg
-
Czosnek 20.0 g
-
Imbir 40.0 g
-
Kolendra mielona 20.0 g
Dodatki
-
Ziemniaki 1.0 kg
-
Mieszanka przypraw Togarashi 15.0 g
-
Czarny sezam 20.0 g
Podanie
-
Szczypiorek 30.0 g
-
Cebula czerwona 100.0 g
-
Mięso
- Z żeberek usuń nadmiar tłuszczu. Natrzyj je papryką, posiekanym czosnkiem, imbirem, kolendrą i czarnym pieprzem. Dodaj sos Teriyaki i odstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
- Mięso wyjmij z marynaty, wstaw do pieca i przykryj folią aluminiową. Piecz 4 godziny w temperaturze 150⁰ C.
- Zdejmij folię i posmaruj żeberka pozostałą marynatą. Piecz 15 min w temperaturze 190⁰ C.
-
Dodatki
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Przygotuj mieszankę słodkiej papryki i przyprawy Shichimi Togarashi. Zamarynuj ziemniaki.
- Ziemniaki krótko podsmaż na głębokim oleju, aby powstała chrupiąca skórka. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.
-
Podanie
- Żeberka pokrój na kawałki, ułóż na talerzu, jedno na drugim. Udekoruj sezamem, szczypiorkiem i czerwoną cebulą.
- Podawaj z ziemniakami.