Żeberka w miodowo-piwnej glazurze podane z sałatką z zielonego groszku
Glazura zawierająca piwo i sos barbecue idealnie podkreśli pożądany dymny aromat bbq.

Składniki
Żeberka w miodowo-piwnej glazurze podane z sałatką z zielonego groszku
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Żeberka
Żeberka wieprzowe (szerokie na co najmniej 10 cm)
/kg
5.0 kg
0%
Sól zmiękczająca
/g
25.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
60.0 g
0%

Glazura
Piwo Karmi
/ml
200.0 ml
0%
Miód
/g
100.0 g
0%
Groszek zielony
Groszek zielony
/kg
1.3 kg
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Szalotka
/g
100.0 g
0%
Miód
/g
30.0 g
0%
Chili (posiekane)
/szt.
1.0 szt.
0%
Mięta liść (grubo pokrojona)
/g
10.0 g
0%
Sól
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Żeberka
-
Żeberka wieprzowe (szerokie na co najmniej 10 cm) 5.0 kg
-
Sól zmiękczająca 25.0 g
Glazura
-
Piwo Karmi 200.0 ml
-
Miód 100.0 g
Groszek zielony
-
Groszek zielony 1.3 kg
-
Masło 50.0 g
-
Szalotka 100.0 g
-
Miód 30.0 g
-
Chili (posiekane) 1.0 szt.
-
Mięta liść (grubo pokrojona) 10.0 g
-
Sól
-
Żeberka
- Żeberka posyp z dwóch stron solą zmiękczającą i odstaw na 2 godziny.
- Następnie obsyp Delikatem do mięs i zavacuj.
- Wstaw do cyrkulatora o temperaturze 85⁰C na 8 godzin. Po tym czasie przełóż do zimnej wody.
-
Glazura
- Piwo zredukuj z miodem o połowę i wymieszaj z sosem barbecue.
- Żeberka wyjmij z worka vacuum, posmaruj glazurą i zgrilluj. Dodatkowo w trakcie grillowania posmaruj żeberka glazurą.
-
Groszek zielony
- Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 3 minuty. Następnie zahartuj i odsącz.
- Na maśle zeszklij szalotkę, dodaj miód, chili i groszek. Zasmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj miętę i dopraw do smaku.
-
Podanie
- Poszczególne elementy dania układaj na desce. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi.