Żabnica z sosem ze skorupiaków i pomidorowym quenelles
Żabnica charakteryzuje się bardzo delikatnym, kruchym mięsem, którego smak doskonale podkreśli sos ze skorupiaków.

Składniki
Żabnica z sosem ze skorupiaków i pomidorowym quenelles
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Solanka
Woda
/l
2.0 l
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Sól
/g
200.0 g
0%
Ryba
Żabnica
/kg
0.0 kg
0%
Czosnek
/g
0.0 g
0%
Masło
/g
0.0 g
0%
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/g
0.0 g
0%
Masło klarowane
/g
150.0 g
0%
Sos
Masło
/g
40.0 g
0%
Szalotka
/g
180.0 g
0%
Pomidory
/g
200.0 g
0%
Koper włoski(półplasterki)
/g
80.0 g
0%
Brandy (Eau-de-vie de vin)
/ml
20.0 ml
0%
Woda gazowana
/ml
150.0 ml
0%
Śmietanka 36%
/ml
200.0 ml
0%
Pieprz, Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Fond z owoców morza w paście Knorr Professional 1 kg
/g
15.0 g
0%

Por
Por
/g
600.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Pieprz zielony w zalewie
/g
50.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Quenelles
Knorr Pomidori Pelati Pomidory w całości bez skórki 2,5 kg(odsączone)
/g
300.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Cukinia(brunoise)
/g
100.0 g
0%
Bakłażan(brunoise)
/g
100.0 g
0%
Szalotka
/g
0.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
30.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Solanka
-
Woda 2.0 l
-
Cukier 100.0 g
-
Sól 200.0 g
Ryba
-
Żabnica
-
Czosnek
-
Masło
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
-
Masło klarowane 150.0 g
Sos
-
Masło 40.0 g
-
Szalotka 180.0 g
-
Pomidory 200.0 g
-
Koper włoski(półplasterki) 80.0 g
-
Brandy (Eau-de-vie de vin) 20.0 ml
-
Woda gazowana 150.0 ml
-
Śmietanka 36% 200.0 ml
-
Pieprz, Cukier Do Smaku
Por
-
Por 600.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Pieprz zielony w zalewie 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
Quenelles
-
Cukinia(brunoise) 100.0 g
-
Bakłażan(brunoise) 100.0 g
-
Szalotka
-
Oliwa z oliwek 30.0 ml
-
Solanka
- Przygotuj solankę z wody, soli i cukru.
-
Ryba
- Żabnicę włóż do solanki na 10 minut, odsącz, opłucz i osusz.
- Rybę posyp pieprzem i obsmaż na klarowanym maśle z ząbkami czosnku. Dodaj surowe masło. Smażąc, przez cały czas polewaj rybę masłem z patelni.
- Najwyższej jakości rybę otrzymasz, jeśli temperatura wewnątrz ryby będzie wynosiła 46˚C.
- Żabnicę podawaj z sosem i porem w towarzystwie quenelles.
-
Sos
- Na maśle zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj pomidory, koper i brandy, całość flambiruj. Podlej wodą gazowaną, dodajFond z owoców morzai gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Zmiksuj, wlej śmietankę, zredukuj do konsystencji sosu, przypraw pieprzem i cukrem.
-
Por
- Por zeszklij na maśle, dodaj rozgniecione ziarna pieprzu, podlej winem i duś przez chwilę. Przypraw do smaku.
-
Quenelles
- Na oliwie z oliwek zeszklij szalotkę, po chwili dodaj cukinię i bakłażana, na końcu dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
- Całość chwilę zasmażaj tak, by cały sok z warzyw odparował. Dopraw do smaku.