+

Wykonanie

  • Filet śledziowy z zalewy słonej 500 g
  • Woda gazowana 750 ml
  • Mleko 750 ml

Marynata

Podanie

  • Borowiki marynowane 200 g
  • Śliwki wędzone 50 g
  • Kiełki-mikro zioła do dekoracji
  • Szczawik do dekoracji
  1. Wykonanie

    • Śledzie wymocz w mleku i wodzie gazowanej w proporcji pół na pół, odsącz.
    • Śledzie pokrój na 10 równych części.
  2. Marynata

    • Cebulę wymieszaj z sosem ogrodowym, olejem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyporcjowane śledzie włóż do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny.
    • Gruszki pokrój w cząstki, skrop sokiem z cytryny i karmelizuj na miodzie.
    • Składniki ziemi zmiksuj aby były sypkie.
  3. Podanie

    • Śledzie z połówkami borowików i śliwek oraz cząstkami gruszek układaj na talerzu z dodatkiem ziemi jadalnej.