Śledź po staropolsku inaczej
Klasyczne danie kuchni staropolskiej w nowym wydaniu.

Składniki
Składniki bazowe
-
Filet śledziowy z zalewy słonej 500.0 g
-
Woda gazowana 750.0 ml
-
Mleko 750.0 ml
Marynata
-
Cebula (piórka) 100.0 g
-
Olej 50.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 40.0 ml
-
Pieprz kolorowy, rozgniecony 2.0 g
-
Gruszki, obrane 300.0 g
-
Miód 50.0 g
Ziemia jadalna
-
Pumpernikiel 100.0 g
-
Sepia (atrament z kałamarnicy) 10.0 g
-
Tymianek, listki 2.0 g
-
Panko 40.0 g
Podanie
-
Borowiki marynowane 200.0 g
-
Śliwki wędzone 50.0 g
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 150.0 ml
-
Kiełki-mikro zioła do dekoracji
-
Szczawik do dekoracji
-
Składniki bazowe
- Śledzie wymocz w mleku i wodzie gazowanej w proporcji pół na pół, odsącz.
- Śledzie pokrój na 10 równych części.
-
Marynata
- Cebulę wymieszaj z sosem ogrodowym, olejem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyporcjowane śledzie włóż do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny
- Gruszki pokrój w cząstki, skrop sokiem z cytryny i karmelizuj na miodzie.
- Składniki ziemi zmiksuj aby były sypkie.
-
Ziemia jadalna
- Składniki ziemi zmiksuj aby były sypkie.
-
Podanie
- Śledzie z połówkami borowików i śliwek oraz cząstkami gruszek układaj na talerzu z dodatkiem ziemi jadalnej.