Łosoś zapiekany ze szparagami w sosie holenderskim
Danie kuchni francuskiej. Gotując szparagi dodaj do nich obranego pokrojonego ziemniaka i pół cebuli by smak szparagów stał się niepowtarzalny.

Składniki
Łosoś zapiekany ze szparagami w sosie holenderskim
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Łosoś:
Łosoś świeży
/g
1300.0 g
0%
Woda
/ml
1500.0 ml
0%
Sól
/g
60.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do ryb 0,6 kg
/g
10.0 g
0%

Sos:
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Ocet winny biały
/ml
50.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
50.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/szt.
5.0 szt.
0%
Dodatki:
Szparagi białe, obrane
/g
1000.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Ziemniaki (małe obrane)
/g
1200.0 g
0%
Koperek świeży
/g
10.0 g
0%
Mała marchewka
/szt.
20.0 szt.
0%
Groszek wąsaty
/szt.
30.0 szt.
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Łosoś:
-
Łosoś świeży 1300.0 g
-
Woda 1500.0 ml
-
Sól 60.0 g
Sos:
-
Woda 500.0 ml
-
Ocet winny biały 50.0 ml
-
Cebula, kostka 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Masło 100.0 g
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 5.0 szt.
Dodatki:
-
Szparagi białe, obrane 1000.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Cukier Do Smaku
-
Ziemniaki (małe obrane) 1200.0 g
-
Koperek świeży 10.0 g
-
Mała marchewka 20.0 szt.
-
Groszek wąsaty 30.0 szt.
-
Łosoś:
- Z soli i wody przygotuj solankę, włóż wyporcjowanego łososia i odstaw na 30 minut, następnie wyjmij z solanki, opłucz i osusz.
- Posyp Delikatem, wstaw do pieca pieczenie z parowaniem temperatura 180⁰C około 8 minut.
-
Sos:
- W zimnej wodzie wymieszaj sos holenderski, wstaw na palnik i mieszając doprowadź do wrzenia.
- Do cebuli dodaj wino, ocet i pieprz gotuj do odparowania połowy płynu.
- Do gorącego sosu dodaj przecedzony płyn i pokrojone masło, wymieszaj.
-
Dodatki:
- Szparagi ugotuj z dodatkiem soli cukru.
- Ziemniaki ugotuj, odsącz i wymieszaj z koperkiem.
- Marchew z blanszuj i karmelizuj na miodzie.
- Łososia podawaj na szparagach polanych sosem.