Menu
+

Łosoś:

  • Łosoś świeży 1300 g
  • Woda 1500 ml
  • Sól 60 g

Sos:

  • Woda 500 ml
  • Ocet winny biały 50 ml
  • Cebula, kostka 50 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Masło 100 g
  • Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 5 szt

Dodatki:

  • Szparagi białe, obrane 1000 g
  • Sól do smaku
  • Cukier do smaku
  • Ziemniaki (małe obrane) 1200 g
  • Koperek świeży 10 g
  • Mała marchewka 20 szt
  • Groszek wąsaty 30 szt
  1. Łosoś:

    • Z soli i wody przygotuj solankę, włóż wyporcjowanego łososia i odstaw na 30 minut, następnie wyjmij z solanki, opłucz i osusz.
    • Posyp Delikatem, wstaw do pieca pieczenie z parowaniem temperatura 180⁰C około 8 minut.
  2. Sos:

    • W zimnej wodzie wymieszaj sos holenderski, wstaw na palnik i mieszając doprowadź do wrzenia.
    • Do cebuli dodaj wino, ocet i pieprz gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Do gorącego sosu dodaj przecedzony płyn i pokrojone masło, wymieszaj.
  3. Dodatki:

    • Szparagi ugotuj z dodatkiem soli cukru.
    • Ziemniaki ugotuj, odsącz i wymieszaj z koperkiem.
    • Marchew z blanszuj i karmelizuj na miodzie.
    • Łososia podawaj na szparagach polanych sosem.