+

Sos

  • Woda 175 ml
  • Olej 50 ml
  • Miód 20 g
  • Sok z cytryny świeży 15 ml

Łosoś i marynata

  • Łosoś filetze skórą 1 kg
  • Sól morska 200 g
  • Cukier 250 g

Galaretka

  • Sok z buraka 500 ml
  • Przyprawy: sól i pieprz

Wykończenie

  • Jarmuż 500 g
  • Cebula czerwona 80 g
  • Nasiona sezamu 10 g
  1. Sos

    • Sos koperkowy wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj miód, olej i ponownie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
    • Po tym czasie wymieszaj ponownie. sos jest gotowy do podania i nie rozwarstwia się.
  2. Łosoś i marynata

    • W gastronormie, na pergaminie ułóż łososia skórą do blachy, zasyp marynatą, przykryj i wstaw do chłodni na 24 godziny.
    • Następnie wyjmij z marynaty i pokrój w cienkie plastry po skosie.
  3. Galaretka

    • Z podanych składników przygotuj galaretkę, na blasze g/n rozłóż folię spożywczą i wlej galaretkę, po zastygnięciu pokrój na 10 prostokątów.
  4. Wykończenie

    • Jarmuż sparz w wodzie z solą i cukrem, zahartuj. Cebulę pokrój w piórka.
    • Wszystkie składniki odpowiednio ułóż na talerzu, posyp przyrumienionym sezamem i skrop sosem.
    • Dekoruj według uznania mikroziołami i kwiatami jadalnymi.