Łosoś glazurowany w sosie imbirowo-sojowym
Imbir to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej. Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym. Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do ciastek, zup, mięsa, deserów czy kawy. Jest uważany za afrodyzjak.

Składniki
Łosoś glazurowany w sosie imbirowo-sojowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Łosoś
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
150.0 ml
0%

Sake
/ml
75.0 ml
0%
Cukier
/g
75.0 g
0%
Imbir (tarty)
/g
30.0 g
0%
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Łosoś filet
/kg
2.0 kg
0%
Warzywa
Grzyby shiitake
/g
70.0 g
0%
Kapusta pekińska
/kg
1.0 kg
0%
Brokuły
/g
500.0 g
0%
Dymka
/g
200.0 g
0%
Szparagi zielone
/g
259.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
80.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Olej sezamowy
/ml
15.0 ml
0%
Podanie
Sezam
/g
5.0 g
0%
Dymka
/g
20.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Łosoś
-
Sake 75.0 ml
-
Cukier 75.0 g
-
Imbir (tarty) 30.0 g
-
Olej 150.0 ml
-
Łosoś filet 2.0 kg
Warzywa
-
Grzyby shiitake 70.0 g
-
Kapusta pekińska 1.0 kg
-
Brokuły 500.0 g
-
Dymka 200.0 g
-
Szparagi zielone 259.0 g
-
Groszek cukrowy 80.0 g
-
Olej sezamowy 15.0 ml
Podanie
-
Sezam 5.0 g
-
Dymka 20.0 g
-
Łosoś
- Przygotuj sos: Ketjap Manis wymieszaj z cukrem, sake i imbirem.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż rybę z obu stron i polej ją przygotowanym sosem.
- Smaż na wolnym ogniu, cały czas podlewając sosem.
-
Warzywa
- Grzyby shiitake namocz w letniej wodzie (na 30-45 minut), następnie osusz i przekrój na pół.
- Warzywa pokrój w dowolny sposób.
- Olej rozgrzej, podsmaż grzyby, po chwili dodaj warzywa, smaż kilka minut. Dodaj Esencję bulionu warzywnego, Ketjap Manis, kilka kropel oleju sezamowego i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
-
Podanie
- Danie udekoruj posiekaną cebulą dymką i ziarnami sezamu.