+

Łosoś

  • Sake 75 ml
  • Cukier 75 g
  • Imbir (tarty) 30 g
  • Olej 150 ml
  • Łosoś filet 2 kg

Warzywa

  • Grzyby shiitake 70 g
  • Kapusta pekińska 1 kg
  • Brokuły 500 g
  • Dymka 200 g
  • Szparagi zielone 259 g
  • Groszek cukrowy 80 g
  • Olej sezamowy 15 ml

Podanie

  • Sezam 5 g
  • Dymka 20 g
  1. Łosoś

    • Przygotuj sos: Ketjap Manis wymieszaj z cukrem, sake i imbirem.
    • Na rozgrzanym oleju obsmaż rybę z obu stron i polej ją przygotowanym sosem.
    • Smaż na wolnym ogniu, cały czas podlewając sosem.
  2. Warzywa

    • Grzyby shiitake namocz w letniej wodzie (na 30-45 minut), następnie osusz i przekrój na pół.
    • Warzywa pokrój w dowolny sposób.
    • Olej rozgrzej, podsmaż grzyby, po chwili dodaj warzywa, smaż kilka minut. Dodaj Esencję bulionu warzywnego, Ketjap Manis, kilka kropel oleju sezamowego i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
  3. Podanie

    • Danie udekoruj posiekaną cebulą dymką i ziarnami sezamu.